Kako ojačati kosti na prirodan način

Autor Datum 03/08/2018

Jeste li se ikad zapitali trebate li ojačati kosti? Možete li razmišljati o dobrom trenutku u životu da to učinite? Danas vam želimo reći nešto više o ovoj temi. Ljudsko tijelo sadrži 206 kostiju koje se razlikuju po dužini, širini i funkciji, od kojih sve čine vaš skeletni sustav. Vaše kosti su povezane zglobovima, što im omogućuje da se pomaknu. Oni su razdvojeni hrskavicom, što ih sprječava da se trljaju jedni od druge i istroše.

Glavne funkcije vašeg skeletnog sustava uključuju:

 • Podupire svu tjelesnu težinu
 • Omogućuje kretanje
 • Zaštitititu vitalnih organa koji leže iza ili ispod njih

S obzirom na važnost vašeg skeletnog sustava, važno je voditi računa o tome i slijediti točne savjete kako bi vaše kosti bile snažne i zdrave.

Srećom, postoje neke potpuno prirodne opcije koje će vam pomoći da postignete ovaj cilj:

Jedite povrće

Općenito govoreći, povrće je izvrstan način jačanja kostiju i održavanja dobrog zdravlja. Vitamin C potiče proizvodnju stanica koje stvaraju kosti. Antioksidativni učinci ovog vitamina mogu pomoći i čak popraviti štetu koja već postoji u vašem skeletnom sustavu. Jedenje povrća omogućuju povećanje gustoće kostiju. To je samo količina kalcija i drugih minerala prisutnih u vašim kostima. Što je veća gustoća kosti, to je manje vjerojatno da ćete doživjeti probleme poput osteopenije i osteoporoze.

Jedite hranu bogatu proteinima

Ako ne jedete dovoljno proteina, postotak kalcija koji apsorbira vaše kosti počinje se smanjivati. Ne zaboravite uvijek biti oprezni i konzumirajte proteine umjereno, jer previše proteina može komplicirati napore za jačanje vaših kostiju.

Procjenjuje se da bi oko 100 grama proteina dnevno moglo biti korisno za:

 • Održavanje koštane mase u godinama menopauze
 • Smanjivanje rizika od prijeloma tijekom starosti

Jedite hranu bogatu kalcijem

Dnevna konzumacija tih namirnica bogatih kalcijem je bitna za jačanje kostiju. To je zato što je kalcij jedan od glavnih minerala koji čine vašu strukturu kostiju.

 • Najučinkovitiji način da apsorbira kalcij je da ga tijekom dana unosi u različitim namirnicama
 • Iako postoji mogućnost uzimanja dodataka kalcija, možda se ne apsorbiraju dobro kao kalcijum iz namirnica.

Ako unosite samo kalcijum kao dodatak prehrani, to možda neće biti dovoljno da vam pomogne izbjeći nedostatak kalcijuma što može dugoročno uzrokovati probleme.

Dovoljno Vitamina D

Ovaj vitamin pomaže vašem tijelu apsorbirati kalcijum u vaše kosti. Vitamin D možete unijeti jedući ribu, jetru, sir ili sunčanjem. Mnogim ljudima još uvijek nedostaje vitamin D i moraju uzeti dodatke za održavanje optimalnih razina. Dobar način jačanja kostiju je svakodnevna šetanja u parku, u trajanju od 30 minuta. Samo pazite da nanesete zaštitu od sunca kako biste spriječili opekotine.

Izbjegavajte vrlo niske kalorijske dijete

Ove vrste prehrane, osim što usporava metabolizma, smanjuju mišićnu masu i povećavaju razinu anksioznosti, a negativno utječu na strukturu kostiju jer izgubite gustoću kostiju. Kada pokušavate izgubiti težinu, važno je da održavate raznovrsnu i uravnoteženu ishranu kako biste ojačali svoje kosti u isto vrijeme. To znači da morate konzumirati dobru dozu povrća s proteinima i malu porciju zdrvih masti.

Kolagena

Iako nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi podržavali sve njegove prednosti, uzimanje kolagena može pomoći će u jačanju kostiju jer je to jedna od glavnih sastavnih proteina u tijelu. Ljudi koji imaju artritis već znaju da konzumiranje želatina, ili kolagena , pomaže smanjiti bol koji je povezan s tom bolesti.

Jedite hranu koja je bogata magnezijem i cinkom

Osim kalcija, naći ćete i magnezij i cink u vašim kostima. U kombinaciji s vitaminom D, magnezij također promiče apsorpciju kalcija. Cink poboljšava stvaranje stanica koštane srži i sprečava pretjerani gubitak gustoće kostiju.

Da biste dobili ovaj minerale, trebate dodati sljedeće u svoju prehranu:

 • Špinat
 • Škampe
 • Lanene sjemenke
 • Sjemenke bundeve
 • Crveno meso

Trening s utezima

Trening s utezima vrlo je djelotvoran u poboljšanju gustoće kostiju i smanjenju uzroka upale i boli. Ova vrsta vježbanja ne samo da pomaže povećanju mišićne mase – također pomaže u jačanju kostiju. Iz tog razloga, kada tinejdžeri i mlade odrasle osobe vježbaju upotrebom utega, poboljšava snagu i masu kostiju.

Jačanje vaših kostiju je vrlo jednostavno

Kao što vidite, čuvanje kostiju snažnim i zdravim nije tako teško. Samo dodajte određenu hranu u svoju prehranu i dovoljno vježbi za povećanje gustoće kostiju. S ovim malim promjenama, u životu ćete imati manji rizik od razvoja osteoporoze i frakture kostiju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.