Okrnjen ili istanjen zub? Evo zašto su bezmetalne krunice rešenje

Stomatološki problemi nisu samo estetskog tipa, već mogu ostaviti i ozbiljne posledice po zdravlje, pre svega sistema za varenje, skreću pažnju stomatolozi. Kao najbolje rešenje istanjenog i okrnjenog, ali i nedostajućeg zuba, u poslednjih nekoliko godina zubari posebno savetuju bezmetalne krunice, jer su ujedno i najprirodnije i najotpornije. Zašto je to tako kada krunice sa metalom manje koštaju i koje su sve prednosti onih bez metala, izdvajamo u ovom tekstu.

Bezmetalne krunice skuplje od metalnih, ali se isplate

Stomatolozi smatraju da je, iako nešto veća, isplativija investicija u bezmetalne krunice. Naime, kako ova vrsta krunica za zube ne zahteva kasnije sanacije i ne pravi probleme poput metalnih krunica, otuda i veća sigurnost i isticanje vrste krunica bez metala.

Kako su bezmetalne krunice bio-kompatibiline, one najviše odgovaraju ljudskom telu i dobro naležu na desni, odnosno prave neprimetan prelaz u slučajevima kada se nadograđuju na istanjen ili okrnjen zub. U prvom slučaju, bezmetalne krunice neće pružiti mogućnost da se stvore skupine naslaga, jer između njih i desni ne ostaje prostora što je ujedno i razlog zbog kog se desni povlače nagore prilikom stavljanja krunica sa metalom.

Kao posledica ovoga nije samo stvaranje štetnih naslaga, već i sivkaste mrlje na samom prelazu u obliku polumeseca, koja ne samo što je estetski već i zdravstveni problem.

Dalje, bezmetalne krunice ne zahtevaju brušenje i struganje zubne supstance u onoj meri u kojoj je to slučaj sa krunicama sa metalom, što ih takođe izdvaja kao prirodno rešenje za ovu vrstu poteškoća sa zubima.

Najbolje estetsko rešenje u stomatologiji

Pošto ovom prilikom moramo obratiti pažnju i na estetiku, potrebno je istaći i da se bezmetalne krunice rade tako da budu najsličnije zubima određenog pacijenta.

Tako se one, bez obzira na to zamenjuju li zub ili njegovu polovinu, odnosno vrh, prave tako da se njihova nijansa uklapa sa bojom ostalih zuba, te se ne može primetiti nikakva razlika u odnosu na ostale, prirodne zube pacijenta.

Sve o cirkonijumu – materijalu od kog se izrađuju bezmetalne krunice.

Cirkonijum je od ranije poznat u svemirskoj industriji, a kako se dobro prilagođava ljudskom telu, ujedno je postao i materijal od kog se izrađuju veštački kukovi.

Kao beli i veoma postojan materijal, on je bio i odlično rešenje za bezmetalne krunice, te je svojevremeno napravio pravu revoluciju u stomatologiji.

Organizam ne samo što dobro na njega reaguje, već on omogućava i dugotrajnost i čvrstinu, dok je ujedno i lagan, baš kao i pravi zubi.

Sve o proceduri njihove ugradnje

Proces ugradnje bezmetalne krunice započinje stomatološkim pregledom, na osnovu kog se ustanovljava dalji tok samog procesa. Kada se uzme otisak, pristupa se njihovoj izradi prema modelu, a kao osnova se koristi već pomenuti cirkoniju.

Na samu osnovu dalje se slažu slojevi od keramike, koji se u procesu i farbaju kako bi najviše ličili na ostale zube pacijenta.

Čitava procedura ugradnje bezmetalne krunice traje oko desetak dana, u okviru kojih se, u proseku, stomatolog poseti pet puta. Sam proces nije bolan i ne izaziva nikakve nus pojave, što je još jedna prednost ovakve vrste rešenja navedenih stomatoloških problema.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.