Opasnosti od nošenja vrlo uske odjeće

Autor Datum 18/07/2018

Svi znamo da uska odjeća najbolje pokazuje figuru kako žena tako i muškaraca. Uska odjeća pomaže u držanju čitave figure perfektnom i najbolje rečeno „sve je na mjestu“. Međutim nošenje vrlo uske odjeće uzrokuje neke zdravstvene probleme. U ovom članku ćemo više govoriti o odjeći koja je najbolja za nošenje i na problemima koje može uzrokovati nošenje uske odjeće.

Zdravstveni problemi koje uzrokuje nošenje uske odjeće!

Većina će pomisliti da se ovo odnosi samo na ćene, jer većinom žene nose usku odjeću, ali zadnjih nekoliko godina muška moda se promjenila i sada većina muškaraca bira usku odjeću s ciljem pokazivanja tijela. Uska odjeća može uzrokovati probleme sa držanjem, cirkulacijom, a u najgorem slučaju i probleme sa plodnošću. Neki od glavnih problema koji se povazuju sa nošenjem uske odjeće su:

Infekcije

Jedan od najučestalijih problema kod žena su vaginalne infekcije. Ovo se najčešće povezuje sa materijalima koji se koriste u proizvodnji donjeg veša i hlača. Najgori su sintetički materijali koji ne dopuštaju koži da diše. Vlažnost i znojenje uzrokuju brži razvoj bakterija, što na kraju dovodi do promjene pH vrijednosti koja je optimalna i dolazi do nastanka infekcija.

Smanjenje cirkulacije

Kada je odjeća vrlo uska ona ne dopušta normalnu cirkulaciju krvi. Ovo se najviše odnosi na nošenje vrlo uskih hlača ili farmerki duži period tokom dana. Nošenje uskih hlača također uzrokuje bolove i iritacije u području abdomena. Ono što se može pojaviti je i otok, jer kako smo već rekli cirkulacija je otežana.

Proširene vene

Ako u svakodnevnom životu nosimo vrlo uske hlače i farmerice koje su uz kožu problem proširenih vena se može vrlo lako desiti. Zbog stiska od hlača ili farmerki vene ne rade svoj posao koji je protok ili nošenje krvi do srca što može dovesti do proširenja njihove površine. Zbog ovoga na koži se pojavljuju „mreže“ vidljivih vena, što se i naziva problemom proširenih vena.

Problemi sa držanjem tijela

Neke žene vole da nose manje brojeve od onog koji bi trebale jer im se sviđa kako to izgleda ili ih čini mršavijim. Haljine, tunike i grudnjaci koji nisu odgovarajuće veličine mogu uzrokovati bolove u leđima ili kičmi. Također mogu uzrokovati nepravilan položaj ramena, vrata i glave.

Problemi sa probavom

Ako nosite vrlo usku odjeću možete opsječati izvjesne probleme nakon jela. Većina ljudi voli otkopčati jedno ili dva dugmeta na hlačama da bi im bilo lakše disati poslije jela. Osim što morate paziti o količini hrane koju unosite u organizam, morate birati laganiju malo širu odjeću radi komforta nakon jela. Morate zapamtiti da tokom jela stomak povačava svoju veličinu i potrebno mu je više prostora, tako da ako vam je odjeća uska može doći do jakih bolova, problema sa probavom, povračanja ili pojave gasova.

Problemi sa disanjem

Ako je odjeća vrlo uska veći je pritisak na pluća i respiratorni sistem. Ovo se dešava zbog nemogućnosti za širenjem disajnih organa jer ih odjeća sputava. Ako respiratorni sistem ne funkcioniše kako treba može doći do smanjenog protoka kisika u krvnim sudovima, većem sadržaju karbon dioksida u tijelu i začepljenja pora u tijelu. Zbog ovoga ne bi trebali nositi uske gornje dojelove odjeće, posebno uske grudnjake i majice.

Celulit

Uska odjeća ne uzrokuje celulit na prvom mjestu, ali može pogoršati već nastalo stanje. Znači ukoliko imate problema sa celulitom nošenje uske odjeće može uzrokovati njegov razvoj i pogršati stanje uopčeno. Celulit nastaje uslijed nakupljnja masnih naslana najčešće u području butina. Ako se koža ne može normalno kretati i „disati“ dolazi do dodatnog pogoršavanja problema. Ako imate problema sa celulitom pažljivo odabarite koje hlače nosite.

Problemi sa nervima

Nošenje uskih farmerki može dovesti do problema sa nervima, što se manifestuje kao bridenje kože i efekat štipkanja ili popularno zvanog „iglice“. Ovo se najčešće javlja u području butina jer je tu najveće zatezanje. Ovo se najčešće javlja kada nosite iste hlače duže vremena.

Bolovi u mišičima

Odjeća može ograničiti slobodno kretanje i može biti vrlo neudobna. Normalno pokretanje nogu može biti ograničeno i samo stajanje u vrlo uskim hlačama vrlo neobično i neudobno. Uske hlače osim što imaju veliki pritisak na mišiče, mogu uzrokovati i zagrijavanje određenih dijelova nogu.

Zatvor

Ovo je najčešće povezano sa vrstom hrane koju jedemo ili uopćeno našim želucom. Ali, odjeća koju nosite, posebno ako je uska vam ne olakšava stanje. Ovakva odjeća povečava pojavu gasova i otežanog varenja.

Sakupljanje tečnosti

Vrlo uska odjeća povečava pritisak na člancima i nogama uopće, što ograničava kretanje tjelesnih tečnosti čime se određena količina tečnosti može sakupljati u pojedinim dijelovima tijela, posebno u nogama. Zbog vrlo uske odjeće limfni sistem ne može funkcionisati normalno, što može dovesti do naticanja članaka. Osim što smanjen unos tečnosti, konzumacija vrlo slanih jela dovodi do sakupljanja tečnosti u tijelu nošenje neudobne uske odjeće pogoršava ovo stanje.

Savjeti kako izbječi nošenje uske odjeće

Sada kada znate o mogučim efektima koje može izazvati nošenje neudobne uske odjeće vrijeme je da malo zavirite u svoj ormar i pogledate odjeću koju nosite svakodnevno.

Ovo su neki naši savjeti

  • Ako volite nositi hlače svakodnevno, odaberite nege laganije, koje nisu uske ili na primjer helanke, . koje su vrlo udobne i ne stiskaju kožu i omogučavaju joj da diše
  • Kada kupujete odjeću obratite pažnju da je to vaša veličina, da vam odjeća fino pristaje i da nije mala. Ukoliko često kupujete manju odjeću savjet je da uopšte ne gledate na veličinu nego samo probate i vidite da li vam odgovara
  • Prilikom kupovine donjeg veša birajte samo one koji su napravljeni od čistog pamuka, jer će ta tkanina omogućiti koži da diše i neće dovesti do infekcija
  • Ako morate provesti dugo vremena u istoj odjeći, kada ste na primjer na poslu, birajte onu odjeću u kojoj se osjećate prijatno i koja nije pretjerano uska. Vaš dan će puno brže proći i biti će ugodniji!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.