Oporavite stopala nakon nošenja štikli

Na žalost nas žena koje obožavamo visoke potpetice, mada su neosporno elegantne, seksi i sa stilom, one nose i probleme bolnih i umornih stopala, mogućih žuljeva i općenito, u najvećem broju slučajeva su neudobne, posebno za nošenje na duže staze. Ipak, odavno smo naučile da za ljepotu istrpimo mnogo, pa je lijepa štikla ponekad i važnija od udobnosti, a uvijek se možemo poslužiti i trikovima koji će doprinijeti da lakše i sigurnije koračamo u svojim omiljenim potpeticama.

Prije svega, važno je preventivno djelovati: dakle izabrati pravi broj, voditi računa da su dobar oslonac, hodati ispravljenih leđa, i kupiti posebne jastučiće i gelove koji pomažu pribezbolnijem hodu u štiklama (zaista djeluju i vrlo su povoljni). A nakon napornih sati provedenih u potpeticama, kada je sve što želite ih konačno skinete i odmorite noge, evo par jednostavnih savjeta koji će vašim stopalima vratiti život i spremiti vas za nove pobjede na “visini”:

1. Uvijek nanesite kremu za stopala prije i poslije nošenja potpetica. Kada ih se “otarasite”, utrljajte kremu u stopala, pritom ih masirajući nekoliko minuta.

2. Potopite stopala u toplu vodu u koju ćete dodati malo obične soli i ostavite ih da se “odmaraju” oko pola sata.

3. Zatim sjedite podignutih nogu bar 15 minuta, što će spriječiti otjecanje nogu.

Vježbe za pravilno hodanje u štiklama – Pročitajte

4. Ako osjećate veliki bol, pribjegnite profi masažer za stopala, koji će u potpunosti ukloniti napetost i bol.