Orašasti plodovi smanjuju rizik od raka

Orašasti plodovi često mogu naći na popisu nezdravih namirnica. Za obrađene odnosno pržene, posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja stoji, ali ako su neobrađeni i sirovi, oni su pravi rasadnik zdravlja.

Istraživanje koje je obavljeno u Americi dokazalo je da unos orašastih plodova u organizam ne mora se ograničava. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamjenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

Iako se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju opsega struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne debljaju, a odlični su i za zdravlje krvožilnog sustava.

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce za vrijeme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B skupine i magnezijem, sačuvaćete imunitet.

Dobri za srce

Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski, domaći i indijski orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija sa Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL kolesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.

Protiv raka pluća

Ishrana bogata pistacijama može donekle da štiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Konferenciji o prevenciji raka. Znanstvenici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju loš kolesterol

Istraživanje iz 2010. objavljeno u Arhivu interne medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodovasnižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazala je studija provedena u Nizozemskoj. Naime, muškarci koji su imali visoke razine selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobivanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima B skupine.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitetu sperme s obzirom na vitalnost, pokretljivost i morfologiju, pokazuje studija sa sveučilišta UCLA.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.