Orasi za ljepotu i zdravlje

Orah je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najučinkovitiji su ako se beru početkom svibnja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opeklina izazvanih sunčanjem. Jezgra sadrži 65 posto ulja, bjelančevine, ugljikohidrate, fosfor, kalij, magnezij, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme s probavom, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog okusa.

Uglavnom se sakuplja u lipnju i srpnju po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži Neraspadnuto ljekovite sastojke.

Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj djeci i malokrvna.

Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Izvanredan su izvor masnih kiselina omega -3, zbog čega uspješno snižavaju kolesterol u krvi.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafiniranog maslinovog ulja sa 10 jušnih žlica isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Za jačanje kose

U stroju za mljevenje oraha samljeti deset jušnih žlica jezgre oraha, a zatim ih stavite u litru 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dva tjedna držite na toplom mjestu. Tom tekućinom masirajte kožu glave svako veče i poslije toga je osušite.

Znojenje stopala

U dvije litre vode potopite po pet jušnih žlica isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u kipuću vodu i kuhajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Nakon pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na zraku.
Izvor:nadlanu.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.