Orhideja – simbol ljubavi i ljepote

Autor Datum 14/09/2018

Orhideje su još od davnina predstavljale simbol ljubavi i ljepote. U mnogim prilikama, od vjenčanja do konferencija, cvjetni aranžmani sačinjeni od orhideja su najčešće bili jedini ukrasni aranžmani na stolovima. Postoji preko 750 rodova orhideja i preko 30.000 hibrida i svake godine ih je sve više.

Orhideja

Orhideja

Pronađite pravu orhideju za vaš dom

Odaberite orhideju na temelju uvjeta u vašem domu. Ovo je jako bitno, jer svaka vrsta orhideja ima različite prohtjeve, ovisno od područja s kojeg je potekla. Uvijek pročitajte naljepnicu prateći upute da biste se uvjerili da je biljka pogodna za vaš dom.

Dobro svjetlo – loše svjetlo

Osvjetljenje je ključni faktor za razvoj zdravih orhideja. Direktna sunčeva svjetlost može “izgorjeti” biljku, dok isuviše slabo osetljenje može usporiti ili, čak, da potpuno zaustavi cvjetanje. Idealno mjesto za orhideje je pored prozora, iza zavjese ili rolete. Boja listova je dobar pokazatelj količine svjetlosti koju biljka dobiva. Zdrava orhideja bi trebao imati svjetlo zelene, zdrave listove. Tamno lišće ukazuje da biljka dobiva nedovoljno svjetlosti, a žućkasti da ga ima previše. Najbolji način da ocijenite da li je biljka izložena jakoj svjetlosti je da joj dodirnuti listove. Ukoliko osjetite da su značajno topliji od okolnog zraka, sklonite biljku na mjesto s manjim osvjetljenjem.
Orhideje kojima odgovara slaba svjetlost (sjeverna ili istočna strana) su Paphiopedilum, Phalaenopsis i Oncidium. Vrstama poput Cattleya, Dendrobium i Vanda prija topla soba sa jakim svjetlom.

U razdoblju od svibnja do rujna obratite pažnju na biljke koje se nalaze na južnoj strani stana ili kuće. Uslijed velikih temperatura i jake sunčeve svjetlosti može doći do “spaljivanja” tako da ne bi bilo naodmet da biljku malo udaljite od prozora, čisto smanjiti intenzitet svjetlosti.

Održavanje orhideja

Orhideje su tropska djeca i traže visoku vlažnost zraka. Zbog toga listove redovito orošavajte prokuhanom vodom. Trudite se da uvijek budu na istom mjestu u prostoriji, jer orhideja ne trpi promjene.

Kada je riječ o presađivanju – postupak nije previše kompliciran. Prvo novu saksiju napunite specijalnim granulatom, zatim orhideju izvadite iz stare saksije i lagano rastresite supstrat oko nje, pa je prenesite u novu saksiju protresajući je kako bi se novi granulat rasporedio oko korijena.

Bitno je da saksija ne bude prevelika jer orhideja voli da joj je “tijesno”. Veća saksija može potaknuti razvoj korijena i manje cvjetanje, što nam nije cilj.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.