Oslobodite se celulita sa ovim savjetima

Celulit je jedan od najčešćih estetskih problema kod žena, osobito tijekom ljeta, kada moguće neravnine skrivene pod kožom izlaze na vidjelo.

Bilo da smatrate da su kvržice pod kožom prvenstveno zdravstveni ili estetski problem jedno je sigurno, u borbi protiv celulita bitan saveznik je prehrana koju ne može zamijeniti ni masaža ni kozmetički preparati.

Kozmetičari i proizvođači kozmetičkih preparata zastupaju mišljanje kako je celulit posljedica nakupljanja toksičnih otpadnih tvari u tkivima zbog loše prehrane bogate rafiniranim i prerađenim namirnicama, među kojim dominiraju bijelo brašno, šećer, suhomesnati proizvodi, kao i pržena i preslana hrana.

Dio znanstvenika slaže se s mišljenjem da se tu radi o običnoj masnoći koja je nastala zbog ženskog hormona estrogena, ali se te masnoće kod žena nakupljaju ispod tanke kože i postaju vidljive jer limfa “ne radi svoj posao”. Celulit se nakuplja godinama pa neće nestati preko noći, ali upornošću i stvaranjem novih navika možemo ublažiti narančinu koru i poboljšati tonus kože.

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbogpodsticanja cirkulacije.

Laganom hranom koja je siromašna zasićenim mastima i bogata vodom i vlaknima sprječava se dalje punjenje masnih stanica, zato uključite u jelovnik ove namirnice i začine:

Mahunarke – bogate su vlaknima, čime potiču peristaltiku crijeva i čišćenje

Tamnozeleno povrće – obiluje vitaminima i mineralima koji pomažu boljem tonusu kože iu sagorijevanju masti

Agrumi i bobičasto voće – puni su vitamina C koji potiče stvaranje kolagena, vlaknaste strukture koja doprinosi mladenačkom izgledu i boljem tonusu

Krastavac, lubenica, celer, komorač – imaju diuretički učinak, čime utječu na izbacivanje toksičnih tvari

Meso siromašno mastima: puretina, piletina – izvor proteina potreban za čvrstinu i stvaranje kolagena

Začini: češnjak, kurkuma, mažuran, ružmarin, đumbir, čili – pospješuju detoksikaciju, poboljšavaju cirkulaciju i štite krvne žile

2 dl limuna i mlaka vodi na prazan želudac – detoksikacijski učinak i unos vitamina C

Važan faktor je izbor hrane, ali i njen kvalitet. Namirnice kupujte od provjerenog proizvođača i ako je moguće organskog uzgoja, kako biste smanjili unos aditiva i pesticida u organizam.
Izvor:zadovoljna