Osmehom do samopouzdanja

Autor Datum 26/07/2016

Ključ samopouzdanja često se nalazi u blistavom osmehu. Ljudi koji se što više smeju, ostavljaju utisak vedre i pozitivne osobe, kao i one koja je puna samopouzdanja. Međutim, šta raditi u slučaju kada niste zadovoljni svojim osmehom? Kako da poboljšate izgled vašeg osmeha, odnosno izgled vaših zuba? Fasete su idealno rešenje za vas, a i za vaš džep!
osmijehom do samopouzdanja

Fasete, ili tanke ljuspice, služe za estetske korekcije zuba.

Najčešće se postavljaju na prednjim zubima, odnosno od trojke do trojke, a ređe na četvorkama i peticama. Stavljanjem faseta na zube, možete popraviti oblik i promeniti boju zuba. Okrnjeni zubi nepravilnih površina, sa rupicama ili karijesom, idealni su za fasetiranje. Fasete mogu biti idealno rešenje i kod razmaknutih ili sitnih zuba.

Procedura stavljanja faseta je sledeća – prednja površina zuba se brusi, odnosno skida se tanak sloj gleđi, u zavisnosti od toga koje se fasete stavljaju. Postoje dve vrste faseta: kompozitne i keramičke.

Kompozitne fasete imaju još i naziv „hladna keramika“ zato što su izrađene od belih plombi.

Za njih se skida tanji sloj gleđi. One su jedno od najefikasnijih rešenja za probleme boje ili oblika prednjih zuba. Brzina postavljanja, efikasnost i kvalitet samo su neke od dobrih osobina ovakvih faseta. Intervencija ne traje dužen od jednog sata, a i znatno su jeftinije od keramičkih faseta. Prosečna cena ovih faseta po komadu ne prelazi preko sto evra, dok je keramička znatko skuplja, te njena cena iznosi od dvesta do trista evra. Rok trajanja im je do šest godina, mada je poželjnije da se menjaju na svake dve, odnosno tri godine. Ovakve fasete se mogu reparirati direktno u ustima pacijenta, dok se kod keramičkih dešava pucanje, pa je potrebna izrada nove keramičke fasete. Međutim, keramičke fasete su znatno trajnije od kompozitnih. One mogu trajati do deset godina, uz redovne kontrole. Kod ovakvih faseta, zubna gleđ se više skida. Uzima se otisak zuba, pa se po to kalupu u zubnoj laboatoriji pravi faseta. Znači, potrebno je prethodno nekoliko poseta vašem stomatologu, pre nego što se keramičke fasete postave preko vaših zuba. One su dobre kod rešavanja većih poremećaja zuba, kao što su drastičnije promene prirodne beline nastale kao posledica od pušenja, ili dublja okrnjenost zuba.

Osoblje vaše stomatološke ordinacije će vam pomoći da se odlučite ili za kompozitne ili za keramičke fasete, tako što će napraviti detaljan pregled vaših zuba, i izvršiti analizu na osnovu prisustva ili odsustva karijesa, loših navika, oralne higijene, kao i zagriza koji imate. Kada stavite fasete, morate više voditi računa o oralnoj higijeni i biti pažljiviji pri ugrizima koje pravite. Poželjno je izbegavanje obojene hrane i pića, poput crnog vina, kafe i tamnijih čajeva. Prilokom redovnih kontrola na svakih par meseci, vaš stomatolog će vam skinuti naslage koje su se stvorile oko fasetiranih zuba.

Kontraindikacije se mogu javiti kod parodontopatije i oboljenja desni.

Isto je jako bitno znati da se zubi ne smeju presvlačiti fasetama ako su mlečni ili ako tek niču. Takođe, zubi koji škripe kao i oni kod kojih je oštećena veća površina, nisu dobri za fasetiranje. Tada se preporučuje neko drugo rešenje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.