Osnove higijene zubnih implanata

Autor Datum 28/01/2017

Estetski imperativ nalaže zdrave i blistave zube. Za one koji nemaju prirodno zdrave zube zubni implanti mogu biti rešenje. Po osećaju i izgledu oni mogu biti identični vašim pravim zubima ali nekada im se mora posvetiti minimalni dodatak pažnje. Ipak, koliko god oni bili slični samim prirodnim zubima, postoje određene posebnosti na koje morate obratiti pažnju pre i posle ugradnje zubnih implanata.

Jako bitna stvar za imati na umu kada je održavanje higijene zubnih implanata u pitanju je činjenica da implanti nemaju sopstvene sposobnosti odbrane od napada bakterija, kamenca i loše higijene. Zbog toga, čim se ugrade implanti treba im posvetiti adekvatnu pažnju i shvatiti da veliki broj problema u vezi sa implantima nastaje baš zbog nepravilnog održavanja oralne higijene. Nakon ugradnje implanti postaju deo vaše svakodnevice pošto ćete ih, najverovatnije, imati do kraja života. Stoga je neophodno tretirati ih, u najmanju ruku, kao i prirodne zube. Ako vam bilo šta svtara nedoumicu, nemojte se ustručavati da odete do stomatološke ordinacije kod koje ste ih radili i da ih pitate sve što vam nije jasno.

Čišćenje koncem za zube

Kao i kod prirodnih zuba, zubne implante je najbolje redovno čistiti uz pomoć konca. Konac za zube ima ogroman i značajan uticaj na osvežavanje usne duplje. On primarno oslobađa usta bakterija, vrlo efektivno i brzo. Bakterije su jako male i mogu da prodru svuda. Zbog toga je jako značajno zubne implante čistiti koncem jer su desni u kojima se implanti nalaze donekle osetljivije od onih koje su „domaćin“ prirodnim zubima. Ukoliko ne želite komplikacije, konac predstavlja jedan od najboljih načina za održavanje visokog nivoa oralne higijene.

Temeljno četkanje

Zvuči prosto i kao da se podrazumeva čak i za standardnu oralnu higijenu, ali je potrebno to posebno naglasiti kada govorimo o zubnim implantima. Zbog ogromnog uticaja koji bakterije mogu imati na zdravlje vaših implanata važno je posvetiti se temeljnom četkanju vaših veštačkih zuba. Pored toga, ne bi bilo loše da napravite, nekoliko puta tokom godine, kontrolu kod zubara koji je radio na vašem zahvatu kako biste osigurali bezbednost vašeg implanta.

Boja

Zubni implanti nemaju običaj da poprimaju žutu boju brže ili sporije od prirodnih zuba, ali određene namirnice posebno utiču na „žutinu“. Kafa i cigarete su, na primer, poznati uzročnici negativnih promena na zubnoj gleđi. Kada ne govorimo o namirnicama koje utiču na „žutilo“ treba spomenuti eventualne promene u metabolizmu i strukturi i mineralizaciji samog zubnog tkiva.

Jezik i pranje zuba

Tokom pranja zuba ne treba zaobilaziti jezik. Na jeziku se tokom dana taloži mnogo bakterija. Nakon svakog obroka negativni uticaji se gomilaju upravo na samom jeziku pa je neophodno temeljno ga oprati. Plak, loš dah i bolesti desni vrebaju „iza ćoška“ i čekaju svakog ko ne pere redovno jezik i cela usta nakon jela. Pranje zuba ne treba da bude preterano učestalo ni snažno. Dakle, zube treba prati redovno ali potrebno je naći neophodan balans između prečestog i retkog kako bi svako pranje imalo željeno dejstvo na celokupnu higijenu usne duplje. Ne samo da treba postići ravnotežu kada je učestalost pranja zuba u pitanju već istu ravnotežu treba postaviti i kada govorimo o snazi pranja zuba. Preterano jako pranje može napraviti veću štetu nego korist jer može oštetiti gleđ zuba. Da bi se to izbeglo najbolje je zube prati kružnom tehnikom, a ne pokretima napred-nazad.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.