Osvježiti stare kuhinjske pločice

Ako su vam dosadile stare keramičke pločice, a trenutno nemate novca da ih promijenite, vrlo lako možete ih prefarbate i tako im “produžite život”. Farbanje pločica je način da svojoj kuhinji ili kupaonici date novi, moderan izgled za relativno malo novca.

Bojanje keramičkih pločica se sastoji od tri dijela: čišćenje, premazivanje odgovarajućim predpremazom i nanošenje boje.

Čišćenje je izuzetno važno u ovom postupku. Pločice je potrebno prvo oprati jakim deterdžentom kako bi se uklonila sva prljavština i naslage kamenca. Potom pločice prebrisati alkoholom i ostavite ih da se dobro osuše. Ako na pločicama postoje naslage koje ne možete skinuti, upotrijebite razrjeđivač na vodenoj bazi.

Potom slijedi nanošenje određenog predpremaza koji se na pločice stavlja da bi se na njih bolje primila boja. Obično ih ima u bijeloj i u sivoj boji.

Sada na djelo stupa vaša mašta i slikarsko umijeće. Ukoliko niste mnogo vješti, odaberite jednostavan motiv ili pločice jednostavno obojite u jednu ili više boja. Najbolje je da najprije bojanje isprobati na nekoj staroj pločici, da vidite koliko treba uroniti četkicu u boju a da ne kaplje i da ostavlja ravnomjeran trag.

Tek tada prijeđite na pločice u kuhinji. Radite polako i pažljivo da biste lijepo ofarbali pločice i da bi izgledale kao da ste ih baš takve kupili u radnji.

Sušenjem

Pločice nemojte prati ili da prislanjate stvari na njih bar nekoliko dana, da bi se dobro osušile i da vam ne bi odmah oštetile boju.

BOJA U DVA SLOJA

Boju treba nanijeti u dva ili tri sloja, a ako hoćete da vam pločice poslije toga budu sjajne, kada se osuše prijeđite preko njih specijalnim premazom.
Izvor:Novosti