Otkrijete da li je med zaista potpuno prirodan?

Autor Datum 29/07/2018

Iako je samo detaljnom analizom moguće provjeriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu da odgonetnete porijeklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

1. Čitanje sastava na poleđini staklenke meda prvi je korak koji pomaže u odabiru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Proizvođači moraju naznače sastav meda i njegov postotak u količini.

2. Prirodni med nije ljepljiv, testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju. Naime, pravi med bi koža trebala upije. Ukoliko masa trljanjem postaje ljepljiva, znači da takav med sadrži šećer ili umjetne zaslađivače.

3. Nekoliko žlica meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni da postane pjenast i prepun mjehurića.

4. Nekoliko kapi meda na papirnatom ubrusu također otkriva čistoću sastava. Naime, ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači da je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probit papir nakon samo nekoliko sekundi.

5. Trik kojim se pčele služe u obrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi je siguran test za ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda treba staviti u blizini mrava, ukoliko je prirodan mravi će ga zaobići.

6. Voda pomiješana s čistim medom je najlakši pokazatelj sastava meda – čisti med će u vodi zgrudvati i past će na dno čaše, dok će lažni početi da se otapa.

7. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

8. Med namažite na komad kruha, ispod čistog će kruh postati tvrd, dok će lažni da navlaži površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

9. Pomiješajte malo meda sa žumanjkom. Ako med čist, kada umutite žumanjak, izgledat će kao da je kuhano.

10. Čisti med se vremenom kristalizira, umjetni i nakon podužeg čuvanja zadržava tekući sastav poput sirupa.
Izvor:kurir

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.