Ove 3 vrste povrća uništavaju celulit

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava prehrana s puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavu i jačanje vezivnog tkiva. Više povrća u prehrani, u kombinaciji s manjim unosim šećera (jednostavnih ugljikohidrata), te većim unosom proteina i vode, pomaže iu uspostavljanju normalne razine estrogena u krvi, te reguliranju šećera u krvi, što su također važni čimbenici protiv celulita.

Ne zaboravite da je u borbi protiv celulita, kao i neželjenih kilograma, potrebno trajno mijenjati navike u prehrani. Temeljna promjena u prehrani svakako može pomoci da vaše vezivno tkivo bude čvršći, a ružne rupice po koži guze i bedrima manje.

Zašto povrće?

Svježe povrće sadrži gotovo više vitamina C od nekog voca. A buduci da vitamin C igra glavnu ulogu u uspostavljanju i jačanju vezivnog tkiva, najbolje što možete učiniti u želji za glatkom kožom guze i bedara, je da svakodnevno na svoj meni stavite nekoliko porcija povrca, posebno svježeg.
Neka salata od svježeg povrća bude dio vaše svakodnevnice, a uz svaki ručak i večeru jedite i kuhano povrće. Povrcem zamijenite priloge uz meso kao što su tjestenina ili kruh. Vitamin C – bombe su posebno svježi špinat, crvena paprika, brokula, prokulice, kelj i peršin.

Na jačanje vezivnog tkiva također utječu i određene aminokiseline i selen, koji se također nalaze u mnogo povrća i voća. Kalij pak pomaže protiv zadržavanja tekućine i štetnih materija u tkivima, a povrće posebno bogato kalijem su, na primjer, batat rajčice, cvjetača i šparoga.

1. Batat (slatki krompir)

Jedan je od najstarijih povrća znanih čovjeku, ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća i idealno protiv celulita. Sadrži kalij, vitamine C i E, kao i beta karoten. Zbog korenastih proteina odličan je antioksidans. Općenito, batat je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – dvije najvažnije stvari kad želite ukloniti celulit.

2. Brokula

To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokula sadrži alfa lipoična kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokula je koncentrirani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokula je jedan od najboljih nemlečnih izvora kalcija, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokulice

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokulica, odličan je saveznik u borbi protiv celulita.
Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži tvar koja se zove indol – 3 – karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di – indolil metan (DIM). DIM pomaže enzime jetre blokirati proizvodnju 16 – OH estrogena, štetnih tvari koje su također odgovorne za gubitak kvalitete kolagena.

I, ne zaboravite!
Prilikom kuhanja povrca, općenito pripazite da povrće kuhate ili pirjati na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako cete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu prehranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.
Izvor:zadovoljna.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.