Od ove hrane možete biti samo gladniji

Koliko god jeli određene namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osjećat ćete se kao da uopće niste jeli. To proizlazi iz činjenice da je veliki dio hranjivih tvari uništen u načinu obrade hrane.

Još je gora stvar kod ovih namirnica je što ne možete prestati ih jesti, kao da su zarazne. Koje namirnice treba izbjegavati ako želite dugo ostati siti?

1. Žvake

Žvakanje žvaka potiče izlučivanje želučanih sokova i stvaranje sline. Ona onda dolazi do želuca i vara ga jer tako želudac misli kako je potrebno da probavlja hranu, što vas čini još gladniji.

2. Dijetalni sokovi

Nemojte nasjedati natpis ‘dijetalni’. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladniji. Umjetni zaslađivači mogu vam otvore apetit i spriječe moždane ćelije koje rade na tome da se osjećate siti.

3. Smrznuta gotova jela

Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje donijet će vam na sto jelo osiromašeno hranjivim tvarima nakon kojeg ćete brzo ogladnjeti. Zato ih jedite rijetko, a uz njih obavezno jedite svježu salatu ili voće.

4. Kolači i pekarski proizvodi

Bijelo brašnio i šećer nemaju vlakana ili hranjivih tvari. U prvi tren ćete osjetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego prije. Birajte one proizvode koji su izrađeni od žitarica od cijelog zrna i sa što manje šećera.

5. Zašećerene žitne pločice za doručak

Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao is kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo morati imate pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.

6. Pomfrit

Prženjem se uklanjaju mnoge hranjive tvari, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

7. Hrana koja sadrži monosodium glutamat MSG

Iako je kineska kuhinja u pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, provjerite da li se nalazi iu hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačalo okusa potiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.