Ove namirnice su glavne za borbu protiv stresa

Autor Datum 18/07/2018

Orasi snižavaju povišeni krvni tlak, šparoge i avokado obiluju vitaminom B koji djeluju umirujuće, a tamna čokolada podiže razinu hormona sreće u organizmu.

Borovnice

One sadrže antiokisadan antocijan koji povećava prokrvavljenost mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Osim toga, obiluju vitaminom C koji ublažava posljedice stresa. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji prije stresnih situacija uzimaju vitamin C imaju nižu razinu kortizola u organizmu i niži tlak nego oni koji ga ne koriste.

Indijski oraščići

Niska razina cinka u organizmu povezuje se sa osjećajem tegobe i depresijom, a nadoknadit ju mogu indijski oraščići. U porciji od 100 grama ima 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce.

Čaj od kamilice i zeleni čaj

Ovaj čaj smiruje i ublažava osjećaj tegobe. On podiže razinu glicina, aminokiseline koja opušta živce. Slično djelovanje ima i zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji djeluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimke moždanih valova pokazale su opušteno stanje.

Tamna čokolada

Ona je bogata magnezijem i triptofanom koji smiruju živčani sustav. Odlično ublažava stres i osjećaj tegobe jer podiže razinu serotonina, hormona sreće. Najbolji izbor je čokolada s visokim postotkom kakaa.

Češnjak

Stres oslabljuje imunološki sustav stoga su tijelu potrebne namirnice kao što je luk. On obiluje alicin, prirodnim spojem koji sprečava nakupljanje masti u krvnim žilama i čisti toksine iz tijela. Luk neutralizira oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

Zobena kaša

On sadrži ugljikohidrate koji podižu razinu serotonina, hormona sreće u tilu. Time popravlja raspoloženje i ublažava štetne posljedice stresa. Također, obiluje beta glukanom koji jača imunitet.

Ostrige

Osim što su afrodizijak, ostrige baš kao i indijski oraščići obiluju cinkom. Manjak ovog minerala povezuje se s depresijom i tegobom. Šest kamenica u prosjeku sadrži više od pola preporučenog dnevnog unosa cinka.

Orasi

Oni su bogati omega -3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni tlak.

Avokado

Avokado obiluje vitaminom B koji djeluje umirujuće i sadrži kalij koji snižava krvni tlak. Odličan je dodatak prehrani u stresnim situacijama i zato što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprečavanje apsorpcije masti koje pak uzrokuju oksidativni stres.

Šparoge

Stres podiže razinu kortizola koji jača želju za hranom i samim time podiže rizik od debljanja. Žene u stresnim situacijama imaju pojačan apetiti za ugljikohidrata i slatkišima. Što se više jede prerađene hrane, to je i raspoloženje gore. Šećer brzo diže energiju, ali je i jednako brzo spušta. Bolje je jesti šparoge jer one obiluju vitaminom B koji djeluje umirujuće.
Izvor:24sata

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.