Uz ove savjete ojačajte svoj brak

Kada se par vjenčava, i mlada i mladoženja se nadaju da će ostati zajedno sve dok ih smrt ne rastavi. Ali statistika kaže da se 50 posto bračnih parova razvede. Kako ostati povezani, održite svoju ljubav i preživite sve što život sa sobom nosi?
uz-ove-savjete-ojacajte-svoj-brak
Sljedećih savjeti su neobični i izgledaju čak i kontradiktorno, ali ako ih budete pratili, bićete intimniji i ojačat ćete brak.

1) NE SPAVAJTE U ISTOM KREVETU

U principu je dobro da spavate u istom krevetu, ali ne uvijek. Nekim parovima je zajednički krevet ratna zona.

Jedno voli spavati u hladnoj, drugo u toploj sobi. Jedno voli deblje prekrivače, drugo tanje. Jedno bi da spava s otvorenim prozorom, a drugo sa zatvorenim.

Jedno voli spavati u potpunom mraku i tišini, dok drugo voli svjetlost i glazbu. Jedno se gura u krevetu, drugo hrče. U tom slučaju, najbolje rješenje je da spavaju odvojeno. Bitnije je da se naspavate, nego da spavate zajedno i budite se svaki čas.

2) PROVEDITE NEKO VRIJEME ODVOJENI

Većina nas misli da je bitno da provodimo mnogo vremena s partnerom ako želimo da nam veza bude čvrsta. To i jeste točno. Ipak, bitno je i da provedemo neko vrijeme odvojeni. Kada niste zajedno, imate šansu da radite na sebi i udovoljavate sebi. Osim toga, partner vam nedostaje kada nije tu i tako jačate ljubav. Ostanite u kontaktu putem poruka, mejla i preko telefona.

3) REDOVNO SE SVAĐAJTE

Konflikti su neizbježni. Možete bježati od njih, ali oni imaju i dobrih strana ako umijete da ih iskoristite produktivno.

Lijepo se obraćajte jedno drugom i saslušajte jedno drugo. Zdrava svađa podrazumijeva tri stvari:

– Morate razumjeti potrebe svog partnera

– Morate izrazite svoje mišljenje i on mora vas sasluša

– Morate izgladite nesporazum zbog kojeg je svađa počela

4) NEMOJTE IZLAZITE

Točnije, nemojte izlaziti samo za izlaz. Ako ćete tijekom izlaska da šutite ili da se svađate onda je bolje ostati kod kuće i tamo riješite probleme. Kada izađete, treba da se opustite, da flertujete, da se osjećate lijepo. Prisjetite se starih vremena, maštajte o budućnosti, šapućite o tome što biste radili jedno drugom u krevetu.

5) SEKS NIJE ZDRAV
Seks nije zdrav ako je to jedini način na koji ste intimni. Seks bi trebao biti dio vaše intimnosti, pored razgovora, razmjenjivanja ideja, zanimljivih zajedničkih aktivnosti i slično. Ne očekujte da će seks popuniti sve praznine ako vodite potpuno odvojene živote. Za zajednički život potrebna je duhovna, emotivna i intelektualna intimnost pored fizičke.

6) AFERA JE OK

Afere su zapravo vrlo opasne po brak, jer partneri gube povjerenje. Ipak, afera ne mora voditi do razvoda. Afera, zapravo, može imati razbuđujuće dejstvo, može vas vrati partneru i ojača vašu povezanost. Ako oba partnera žele raditi na braku, sve može riješiti.