Ove sobne biljke pročišćavaju vazduh

Kvaliteta zraka u stanu ili kući izuzetno ovisi od sobnih biljaka, tvrde stručnjaci, jer prirodnim putem pročišćavaju zrak od raznih zagađivača i toksina. Pošto dolaze hladniji dani i sve rjeđe ćemo otvarati prozore, evo prijedloga koje biljke bi trebalo nabaviti kako bi vam zrak uvijek bio čist i svjež.

Bambusova palma tjera insekte i pročišćava zrak, uklanjajući iz njega štetne sastojke poput benzena, formaldehida, kloroforma, ksilena i ugljičnog monoksida.

Bršljan (Hedera helix) je puzavica koja se lako prilagođava uvjetima u kući, ne treba joj puno svjetlosti i, osim što čisti zrak od zagađivača, uklanja i alergene poput životinjskog izmeta i plijesan. Iz zraka uklanja benzen, formaldehide, trikloretilen i ugljični monoksid.

Fikus (Ficus robusta), zimzelena biljka porijeklom iz Indije sjajno uklanja formaldehide, a jedan od najboljih cvjetova za čišćenje zraka je – krizantema. Iako nije klasična kućna biljka, može potrajati i do mjesec i pol dana, pa je lako zamijeniti novom. Krizanteme čiste zrak od amonijaka, benzena, formaldehida i ksilena.
Izvor:metro portal