Uz ove trikove neka vaš kupaći kostim traje duže

Iako ni jedan kupaći kostim neće vječno trajati, ai trendovi se stalno mijenjaju, pravilno postupanje s vašim kostimom pomoći će vam da svoj omiljeni model nosite što dulje.

Odaberite čvrste materijale

Koliko će neki kupaći kostim trajati najviše ovisi od toga koliko ga često ljeti nosite i gdje, ali i kako ga perete i sušite. Nažalost, nakon nekog vremena oni jednostavno postanu porozni ili se rastegnu, izgube elastičnost, a na to posebno utječu slana i klorirana voda i sunce. Većina kupaćih kostima danas se pravi od umjetnih materijala – najlona, poliestera, likre ili mikrovlakana, koji se brzo suše.

Kad kupujete kupaći kostim, gledajte da je od što čvršćeg materijala ili da ima dva sloja. Pamuk nije zahvalan materijal jer na njega kemikalije iz bazena ili UV zrake još jače utječu, i na taj način se kupaći kostim brže uništava.

Najveći neprijatelj kupaćih kostima su bazeni odnosno klor i kemikalije u bazenskoj vodi. Isto vrijedi i za đakzi kade, a nakon dužeg vremena i slana morska voda imaće negativan utjecaj na vaš omiljeni kupaći kostim. Danas postoje kostimi otporni na klor (tzv. chlorine resistance), ai oni koji imaju UVA zaštitu.

Nakon kupanja …

Kad završite s kupanjem u bazenu ili u moru, nemojte ostaviti mokar kupaći kostim da se suši na suncu, a da ga prije toga niste isprali običnom vodom. Idealno je oprati ga blagim deterdžentom, ali ako ste na plaži i nemate tu mogućnost ili vas ta radnja ne privlači jer ste na odmoru, ipak se potrudite da ga od klora i soli isperete pod tušem ili pomoću vode iz boce.

Pazite na kreme za sunčanje

Kad nanosite kremu za sunčanje, nanesite prvo kremu na područje pored kupaćeg kostima. Pripazite da veće količine kreme za sunčanje ne dođu na sam kostim jer onamože napraviti mrlje na tkanini.

Ako sredstvo za zaštitu od sunca ipak dospije na kupaći kostim a vi je odmah ne izbrisati, ukloniti je sodom bikarbonom ili uz pomoć octa. Sipajte sodu bikarbonu na mrlju i nakon sat-dva isperite. Ili, namočite kostim u lavor s jednom četvrtinom octa i tri četvrtine tople vode, a zatim ga isperite deterdžentom.

Kako da operete kupaći kostim?

Kupaći je najbolje prati na niskoj temperaturi (30), na programu za ručno pranje u stroju, ili ručno, najbolje blagim deterdžentom za osjetljivu tkaninu. Naravno, izbjeljivači i glačanje su zabranjeni.

Sušenje

Jaki sunčevi zraci oštećuju materijal, pa je kupaći kostim bolje staviti da se suši u poluhladu nego na najvećem suncu. Za sušenje je uostalom bitnija cirkulacija zraka od sunčeve topline. Najbolje da ga položite preko stalka za sušenje kako bi zadržao originalnu formu, a sušilicu treba izbjegavati.

Pazite gdje sjedate

Vodite računa gdje ćete sjesti ili staviti kupaći kostim da se osuši. Ruba betonskih bazena ili drveni namještaj mogu uzrokovati na materijalu neku vrstu pilinga zbog kojeg će on izgledati staro i iznošeno. Oštre kamene stijene na morskoj obali također mogu uništiti tkaninu, zato, stavite ručnik ili ležaljku prije nego što se izvalite kao gušter na sunce.

Odaberite pravi model

Ako želite vas kupaći kostim dugo služi, a da ne djeluje staromodno ili da vam postane pretijesan ili prevelik, birajte klasične modele, i to po mogućnosti one s prilagodljivim vezivanjem i kod grudnjaka i gaćica. Klasični dvodijelni bikini s grudnjakom i gaćicama na vezaivanje uvijek je odličan izbor.
Izvor:zadovoljna.hr