Ovi trikovi pomažu protiv mrava u kući

Autor Datum 09/04/2016

Sa proljećem i letom se javlja sve više komaraca, insekata, a posebno mrava. Srećom, postoji mnogo načina da ih se riješimo, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminiranje mrava već imamo u svom domu. Predlažem vam par najučinkovitijih i najjednostavnijih načina kako da ih se riješite.
mravi u kuci prirodno
Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava.

Kako se riješiti mrava u kući na prirodan način?

Sok od limuna. Pospite kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje. Iscijedite limunov sok duž pukotina iu pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

Cimet

Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gdje se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Također, možete napraviti tekućina od pola litre vode i dvije žlice cimeta. Dobivenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mjesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljaju). Mravi će brzo nestati. Ovo je provjerena i djelotvorna kombinacija.

Naprskajte mrave otopinom octa i vode (2:1). Nizak postotak ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti namještaj. Ovo je odličan način da se riješite mrava ako znate gdje su.

Ocat možete koristiti na više načina. Njega možete sipati izravno na žarište (ukoliko ga pronaći). Garantirano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom octa i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe

Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mješavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu

Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu djecu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih otjerati.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odnijeti kukuruz u svoja gnijezda, jest će ga, ali pošto ne mogu ga provare, to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za djecu i kućne ljubimce.

Kreda: U svim poljoprivrednim ljekarnama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalijepi u pukotinama a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijev karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mjesta gdje ste nanijeli kredu.
Izvor:uspesnazena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.