Ovo voće i povrće ne smijete da gulite

Jeste li znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržat i mnoge hranjive sastojke i okuse koji bi se ljušćenjem izgubili.
mrkva ne guliti
Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanica zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Svježi krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.

Mrkva

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je gulite. Kavuto kaže: “Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili izravno ispod nje.”

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. “Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoid, koji su borci protiv raka“, dodaje Kavuto.
Izvor:telegraf