Par savjeta kako da se borite protiv celulita

Autor Datum 28/04/2018

Ako postoji boljka koja je zajednička ženama sa svih strana svijeta, onda je to svakako celulit. Narančina kora na nogama i guzi posebno je mrska ljeti, ali borba protiv celulita je moguća, iako rezultati nisu trenutno vidljivi.

Postoje tri vrste celulita

Celulit je zapravo skup masnih naslaga, a događa se da mišići postaju slabi i nedefinirani pa su te naslage vidljivije, a dijeli se na tri vrste.

Vlaknasti celulit tvrd je na dodir, lako se pomiče ispod prstiju, a narančina kora vidljiva je bez štipanja. Dublji je, kompaktan i vrlo težak za uklanjanje.

Adipozne (masni) celulit mekan je i bezbolan pri štipanja. Može se pronaći na bokovima i bedrima, a uzrokuje ga previše masnoće u prehrani kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Edenski celulit mekan je na dodir. Narančina kora lagano je vidljiva bez štipanja, a površina kože lagano je namreškana. Ova vrsta celulita obično je posljedica problema s cirkulacijom i sjedećim načinom života.

Stadiji

Da biste znali koliko je teška situacija, morate odrediti u kojoj je celulit fazi, a postoje ih četiri:

  • Nema vidljivog celulita, čak i kada se ustinu.
  • Nema vidljivog celulita u ležećem ili stajaćem položaju. Narančina kora može se vidjeti kada se ustinu.
  • Celulit je vidljiv kada stojite, ali može nestati u ležećem položaju.
  • Vidljiv je bez obzira u kojem ste položaju.

Nakon što saznati u kojoj ste fazi s celulitom borba protiv njega može početi. Ali to definitivno znači promjenu vaših navika.

Morate se pokrenuti

Celulit se pojavljuje na područjima tijela na kojima je slaba cirkulacija. Ako već niste redovito aktivni niti vježbate ciljane vježbe za kritične dijelove tijela, potrudite se da barem prilikom tuširanja masirate i zagrijavate kožu kako bi cirkulacija proradila. Ako se odlučite za vježbanje, najbolji izbor su trčanje, plivanje i brzo hodanje jer također potiču cirkulaciju na teže dostupnim mjestima.

Tretmani kod kuće

Vrijeme tuširanja pretvorite u male tretmane koji će potaknuti cirkulaciju. Dobra masaža ili piling s vremenom će poboljšati stanje kože. Bilo bi idealno kada biste svakodnevno masirali kritična područja. Vanjsku stranu masirajte prema gore, a bedra snažnim kružnim pokretima.

Male stvari su važne

Sve žene koje imaju uredski posao i puno sjede imaju najveće šanse da dobiju celulit na nogama i guzi. Ukoliko imate fizički neaktivan posao, češće pravite pauze i šetajte se, pijte dovoljno tekućine i probajte se kretati u slobodno vrijeme.

Važno je zapamtiti da niste sami

Ako mislite da ste jedini, vjerujte da nije tako. Većina žena ima barem malo celulita. Inače je celulit povezan is genetikom, odnosno nasljedan je pa neke prognoze možete znati unaprijed ako se raspitati kod majke ili bake.

Čim celulit počne se pojavljuje, potrebno je aktivirati mišiće kako biste spriječili daljnje nastajanje. Ako se ne krećete i ne hranite zdravo, celulit možete dobiti i ako imate tek 16 godina. Stoga je vrlo bitno da prije svega promijenite životni stil, a zatim dodatno isprobati masaže ili tretmane. Vrijedit će, obećavamo!
Izvor:Cosmopolitan.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.