Par savjeta da se ne razbolite u ovome periodu

Sezona je kiša, a ni ljeto nije bilo nešto osobito naklonjeno našem zdravlju. Povedite računa o ovim stvarima kako bi šanse da se razbolite sveli na minimum.
par-savjeta-da-se-ne-razbolite-u-ovome-periodu

Budite aktivni

Sve je hladnije i vašem organizmu potrebno je više energije, pa ćete vjerojatno više i jesti. Zato je bitno da se ne ulijene i dodatno opteretite imunitet. Sagorijevanje dodatnih kalorija omogućit vam da ostanete u formi i lakše se izborite s mikroorganizmima. Ako nemate vremena za naporne fizičke aktivnosti, ili vam ne jednostavno prijaju – prošećite.

Pijte puno tekućine

Hidratacija tijela vrlo je bitna za dobro zdravlje. Osim vode, potrudite se piti i svježe cijeđene sokove koji će vam osigurati dodatne vitamine ili tople čajeve s dodatkom meda, limuna i đumbira koji će pojačati vaš imunitet. Ovim ćete ujedno provesti i detoksikaciju organizma.

Hranite se zdravo

Izbacite šećer i nezdrave masti iz prehrane, i potrudite se da što manje jedete industrijski obrađenu hranu. Zahvaljujući ovoj promjeni vaš imunitet biće znatno rasterećeniji.

Nađite vremena za odmor

Stresne situacije mogu izazvati zdravstvene probleme poput glavobolje ili bolova u mišićima. Zavucite se pod deku i odgledajte neki dobar film, čitajte knjigu, ili napravite kupku. Ako to možete to priuštiti, idite na masažu ili spa centar. Dobro raspoloženje i odmor ojačat će vaš imunitet.

Dobro se naspavajte

Često se događa da zbog filma na televiziji ili neke druge zanimljive stvari, sebe lišimo dragocjenog sna. Trudite se da igbegavate ovakav scenarij jer vaš organizam trpi. Narednog dana bićete letargični i manje produktivni, a vaš imunitet biće oslabljen.
Izvor:zenskikutak