Par savjeta koje oko uređenje kupatila

Uređenju kupatila je potrebno posvetiti posebnu pozornost kako pri renoviranju podnih i zidnih površina, tako i prilikom izbora sanitarija i kupaonskog namještaja. Zidne i podne površine u kupaonici moraju biti prekrivene materijalima koji se lako održavaju. Najpogodnije su keramičke pločice.
kupatilo urediti
Evo nekoliko savjeta kako odabrati odgovarajuće pločice i namještaj za vaše kupatilo.

Izbor keramičkih pločica za kupaonica

Kako je kupaonica prostorija u stanu u kojoj je stalna vlaga i kondenzacija, vrlo je važno prilikom izbora keramičkih pločica za pod obratiti pozornost da budu sa vrlo niskim koeficijentom kliznosti. To su pločice s mat površinom. Za zidove u kupaonici se preporučuju glatke pločice sa visokim sjajem, mada se mogu koristiti i mat pločice. Pored koeficijenta kliznosti, vrlo je važno obratiti pozornost i na koeficijent smrzavanja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mjesecima. Zidove možete prekriti pločicama cijelom površinom ili u visini do 1,5 metara od poda. Prva varijanta je mnogo pogodnija po pitanju održavanja.

Boje u kupaonici

Boje pločica u kupaonici birajte prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizualno veća sa pločicama svijetlih nijansi. Kupaonica će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su mrlje od kamenca na njima uočljivije nego na svijetlim pločicama. Boja sanitarija treba je u blagom kontrastu sa bojom pločica, a usklađena sa bojom kupaonskog namještaja. Sanitarije u bijeloj boji su uvijek dobar izbor.

Izbor kupaonskog namještaja

Kupaonica mora biti dovoljno veliko da u njega stanu lavabo, wc školjka, kada i kupaonski namještaj za odlaganje sredstava za osobnu higijenu i ručnika. Za kupatila malih dimenzija tuš kabina je daleko bolje rješenje nego kada. Police u kupaonici nikada nisu suvišne. Prostor ispod umivaonika obavezno iskoristite tako što ćete napraviti police zatvorenog tipa. Time ćete postići bolje iskorištenje prostora ali i poboljšati vizualni izgled kupaonice. Prostor iznad umivaonika treba je rezerviran za ogledalo. Najbolja varijanta je viseći element s ogledalom na vratima. Komode za odlaganje ručnika treba da su što dalje od kade i izvora vlage. Osim ovih elemenata poželjno je da se u kupaonici nađe prostor i za perilicu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.