Patlidžan ima dosta ljekovitih svojstava

Autor Datum 04/07/2018

Patlidžani se uzgajaju diljem svijeta i smatraju se jednom od najzdravijih namirnica. Poprilično ih je lako uzgajati jer se prilagođavaju gotovo svim klimatskim uvjetima. Ovo je jedna od namirnica koja ne sadrži visoki nivo pesticida, pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja.

Moćna antioksidacijska svojstva

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Također može spriječiti oštećenja DNK i usporiti proces starenja.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno djelovanje. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih tvari stanicama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Zaštita mozga

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi stanice mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih stanica i poremećaja pamćenja.

Nizak glikemijski indeks

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće da uzrokuje nagle promjene u razini šećera u krvi. Ovo povrće je odlično za svakodnevnu prehranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu razine šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana, pa će ubrzati proces stvaranja osjećaja sitosti. Također, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači dobra hidratacija cijelog tijela.

Sadrži malo ugljikohidrata i masti

Patlidžan sadrži jako malo ugljikohidrata i masti. Ali zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje kroničnu upalu u tijelu

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan pomaže u smanjenju kronične upale u tijelu i ublažit simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da kronična upala u tijelu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava kolesterol i krvni tlak

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje kolesterol. Također, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način snižava krvni tlak.

Odličan je izvor željeza

Željezo je važno za svaku tjelesnu funkciju, ali previše željeza može uzrokuje previsoki razinu kolesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem tijelu osigurati onoliko željeza koliko mu zaista i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja tjelesnih funkcija.
Izvor:centar zdravlja

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.