Perila ulje za zdravlje kože

Autor Datum 09/02/2018

Kult mladosti i ljepote rasprostranjen je u suvremenom svijetu, a znanstvenici svakodnevno prave razne preparate protiv starenja. Postoji mnogo prirodnih sredstava koja dokazano prijaju koži i koriste se od davnina. Među njima se izdvaja perila ulje, dobiva se od sjemenki biljke poznate i kao kineski bosiljak, ljubičasta nana, siso, divlji sezam …

Biljka perila može imati zeleno i crvenkasto lišće, raste u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Tajvanu, Nepalu, ali i Sjevernoj Americi. Od sjemenki se dobiva blijedo i zlatnožuto ulje jakog mirisa i okusa. Bogato je vitaminima i aminokiselinama, ima antibakterijska svojstva i čak 50 do 60 posto omega -3 masnih kiselina više nego ulje od sjemenki lana. Sve to ga čini odličnim sredstvom za njegu kože, jer je štiti i vraća neophodnu vlažnost.

Na Dalekom istoku se stoljećima koristi za problematičnu kožu, kao i za njegu kose i noktiju.

Koža ga lako apsorbira, iako u tankom sloju ostaje na površini. Ublažava bore na licu, redovitim mazanjem pomaže da se otkloni crvenilo i ten čini nježnijim. Budući da ima antiseptička svojstva, perila ulje se primjenjuje i kod psorijaze i ekcema, pomaže u liječenju akni i ostalih bakterijskih infekcija na koži. Može se koristiti u prirodnom obliku, a čest je i sastojak losiona i krema za tijelo, piling smjesa, soli za kupanje, sapuna, ulja za masažu.

Osim za njegu, biljka perila se koristila iu ljekovite svrhe, čak i kod najozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Izuzetno su je cijenili kineski vladari, koji su recepte strogo čuvali. Podanici su im spremali od nje čajeve i melem protiv kašlja, astme, visoke temperature, za bolje varenje, koristila se i kao protuotrov. Danas je medicina dokazala da ulje Periam snižava kolesterol i trigliceride, koristi se i kod pojedinih oblika kancera. U komunističkoj Kini postojala je tajna tvornica u kojoj su se pravili najrazličitiji proizvodi od ulja Periam, za koje su znali samo lideri partije. To su bili preparati za detoksikaciju, očuvanje vitalnosti, normalno fukcioniranje najvažnijih organa …

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.