Perunika za zdravlje i ljepotu

Od svih biljaka, stari Sloveni najviše su cijenili peruniku, koja je i dobila ime po vrhovnom bogu Perunu i njegovoj ženi perunika. Latinski naziv (Iris germanica) dobila je po Iridi, grčkoj božici duge, glasnici svih bogova. Legende kažu da je Irida šetala dugom i prenosila poruke na zemlju. Tamo gdje bi duga dotakla tlo, zajedno s munjom boga Peruna, izrastale su živopisne perunike. U Japanu označava pobjedu, a u vrijeme Karla Velikog bila je kraljevski simbol.

Postoji više od 200 vrsta, najčešće plave boje sa žutim ili bijelim točkama. Tu su i bijele, žute, bež, ljubičaste, roze i crvene perunike. Plavu narod od milja zove i bogiša, jer se pokazala najučinkovitijom u tradicionalnoj medicini. Cvetaju od svibnja do srpnja, neke vrste i do rujna.
Bujnije su kada su na suncu, dok u sjeni nekad ne procvjetaju. Ova višegodišnja biljka tek poslije dvije ili tri godine može koristiti u ljekovite svrhe.

Za lijek se skuplja rizom u kolovozu, rujnu i listopadu.

Nakon vađenja se odmah ljušti i stavlja u hladnu vodu da ne potamni. Zatim se suši sedam do devet dana na suncu, pa u hladu na propuhu. Korijen ima slabiji miris koji podsjeća na ljubičicu, ali je jači kada se samelje. A melje se u prah tek pošto je potpuno osušen. Što duže stoji, ljepše miriše, zbog sporog procesa fermentacije. Okus je brašnjave, slatkasto gorak, ovisno od zemljišta.

Za ljekovite svrhe dovoljan je gram praha korijena, pomiješan s hranom kao začin.

Ili, pola žličice praha prelijte s 2 dl hladne vode, ostavite preko noći, pa procijedite i malo zagrije. Pijte dva puta dnevno tijekom dana. Ovaj čaj poboljšava rad jetre i žuči, spriječava povraćanje i migrenu uzrokovanu želučanim smetnjama. Pomaže i kod izostanka menstruacije, žgaravice i kronične upale želuca i crijeva, kao i mokraćnih organa. Djelotvoran je i kod plućnih bolesti, kroničnog kašlja, astme i emfizema. Pokazalo se i da smiruje bolove nakon operacije ili amputacije ekstremiteta.

Korijen se daje i maloj djeci da ga grickaju dok im rastu prvi zubići, jer ublažava svrbež, bol i smanjuje nervozu.

Pojedine vrste se koriste u industriji mirisa i parfema, ali i za paste za zube jer sadrže smolu, tanin i eterična ulja. Osim toga, ima miristinska i oleinsku kiselinu, šećer, škrob, sluz, au samo 100 g zelenog lišća čak 600 mg vitamina C! List se koristi jedino svjež jer sušenjem gubi ljekovitost. U prehrani se koristi kao salata, pomiješana s drugim povrćem, a kao lijek za opekline i čireve. Na problematično mjesto na koži dovoljno je da se stave izmrvljeni svježi listovi i prekriju lanenom krpom ili zavojem.

SLATKO VINO ČISTI ORGANIZAM

Žličica korijena u prahu rastvorena u čaši slatkog vina ili ječmenoj vodi čisti organizam od toksina i nečistoća putem probave. Pije se tijekom dana polako, u gutljajima.

Za smanjenje otečenih žlijezda preporuča se djelomično skuhan korijen, koji bi trebalo da bude mek i takav se stavlja na otečene žlijezde. Rane koje teško zarastaju, narodni liječnici posipaju prahom od korijena.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.