Pet namirnica koje trebate jesti svake sedmice

Autor Datum 22/04/2018

Ako želite poboljšati svoje zdravlje, najbolji put ka tome se nalazi baš u kuhinji. Bez ispravne prehrane i redovite rekreacije nema zdravog života. Zato vam danas donosimo vrlo jednostavan način poboljšati zdravlje – jednostavno uvrstite ove namirnice u svoju prehranu. Kada krenete na pijacu nedjeljom, evo što ne treba preskakati nikada.

Ovih pet namirnice trebate jesti svake sedmice.

OVAS

Ovas se najčešće jede za doručak, a predstavlja savršen način za početak dana jer ima mnogo više vlakana od drugih cerealija. Jedno od vlakana koje se nalazi u ovoj namirnici zove se beta-glukan, i poznato je po tome što smanjuje apsorbciju kolesterola u crijevima. Ako jedete dovoljno zobenih pahuljica tijekom dana unijeti 3 grama beta-glukana, možete smanjiti razinu negativnog kolesterola.

Pola šalice zobenih pahuljica sadrži oko 2 grama beta-glukana, i 4 grama svih vlakana. Znanstvenici kažu da bi bolesti srca opale za 4 posto, kada bi svi počeli jesti zobenu kašu. A pored toga što su jako zdrave, zobene pahuljice su i jeftine.

LOSOS

Losos je jako neuobičajena riba, jer ima izuzetno visok sadržaj masti. Na 100 grama lososa, dobivate čitavih 13 grama masti. Međutim, masnoće ne znače da ovu ribu treba izbjegavati – nasuprot. Uvrstite je u svoj ​​tjedni jelovnik, jer su masnoće koje ona sadrži jako zdrave. Omega -3 i omega -6 masne kiseline spadaju u skupinu polinezacićenih masnih kiselina.

Ove masne kiseline su jako bitne u mnogim ciklusima koji se odvijaju u našem organizmu – od krvnog tlaka, preko fukcionisanja mozda, pa sve do lijepe i zdrave kože i kose.

ČAJ

Vjerojatno i sami znate da vam topla šalica čaja često poboljšati raspoloženje, ali i učini da se fizički osjećate bolje. Ali, pažljivo birajte čaj, jer nisu svi podjednako dobri. Među najkoristije svakako spada zeleni čaj, koji pored kofeina sadrži i L-teanin, za koji se vjeruje da efekta na zaštitu neurona. Osim zelenog, tu je i crni čaj koji dokazano pomaže u sprečavanju bolesti srca.

za one koji više vole zaslađeni čaj, dobra vijest je da je med jedna od supernamirnica. zato skuhajte čak, dodajte med i uživajte u zdravom napitku.

NAMIRNICE OD SOJE

Veliki broj zdravstvenih koristi se pripisuje i soji i namirnicama napravljenim od soje, ali nije za sve te koristi bilo i znanstvene potvrde. znanstvenici koji su ispitivali utjecaj soje na poboljšanje protoka krvi su primijetili da je kod redovnik korisnika ovih preparata primijećeno malo, ali primjetno poboljašanje – od 0.72 procenta – u protoku krvi. pored toga, soja je prebogata vlaknima.

Soja ne sardži zasićene masti, a pored vlakana, dobar je izvor i kvalitetnih proteina. Ovo je posebno važno za vegetarijance ili one koji često poste.

RAZLIČITO VOĆE I POVRĆE

Za voće i povrće već i sami znate da je zdravo, ali da lis te znali da redovitim konzumiranjem sirovih namirnica možete spriječiti pojavu dijabetesa tipa 2? Istraživači su primijetili da ljudi koji redovito jedu voće i povrće imaju 7 posto manji rizik za razvijanje ove bolesti. Ovo posebno vrijedi za zeleno povrće, a posebno za ono koje je lisnato. A što se voća tiče, odlučite se za bobičavo voće.

Ono je puno antioksidanata, koji pomažu vešem tijelu da se izbori sa slobodnim radikalima. Osim toga, banane, jabuke i ananas su se pokazali kao sjajni saveznici u očuvanju dugoročnog zdravlja.
Izvor:Blic

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.