Pet prirodnih probiotika

Mikroorganizmi, odnosno “dobre bakterije” koje se jednim imenom zovu probiotici ne samo što su zaslužne za normalan rad crijeva, već i za zdravlje čitavog organizma.

Probiotici pomažu organizmu da apsorbujeminerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma.

Uvrstite u prehranu ovih pet prirodnih probiotika i dovedite vaše zdravlje na zavidan nivo bez bojazni od mogućih virusa i prehlada koji su karakteristični za hladne dane.
Kefir
Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotičkih bakterija, kao i 11 grama proteina po šalici. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mlijeko, što dovodi do fermentacije.
Kombucha
Kombucha, porijeklom iz Kine, predstavlja osvježavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje opskrbljenim trgovinama zdrave hrane.
Kiseli kupus
Zahvaljujući probiotskim svojstvima koje dobiva procesom fermentacije, kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja opcija jeste kiseljenje kupusa u kućanstvu, jer kupovni često gubi ova svojstva.
Jogurt
Pri kupnji jogurta obratite pažnju birati one na kojima je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probiotička svojstva.
Pivo od đumbira
Gaziran, prirodno fermentirani probiotik pojavio se u Engleskoj još u devetnaestom stoljeću. Iako se službeno ne ubraja u alkoholna pića jer sadrži manje od 0,5 posto alkohola, ipak povedite računa i ograničiti količinu na čašu ili dvije.