Pet razloga zašto kasni menstruacija

Trudnoća nije jedini opravdani razlog za izostanak ili kašnjenje menstruacije. O kvaliteti vašeg života ovisi i ovaj važan dio mjesečnog ciklusa. Otkrijte na koje simptome i navike treba pripaziti.
menstruacija kasni

1. Nagli gubitak težine i ekstremno vježbanje

Ako ste naglo izgubili velik broj kilogama, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.

Isto vrijedi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vježbanju. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tijela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa.

2. Kontracepcijska sredstva

Propuštena menstraucija može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je nedostatak menstruacije u kontroliranim uvjetima ponekad dobrodošao prizor, te da ne treba izazvati paniku ako ste pod nadzorom liječnika.

3. Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu utjecati i traumatični događaji poput smrti ili bolest bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Veliki stres, naime, utječe na dio mozga hipotalamus koji regulira veliki dio hormona u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus.

4. Preuranjena menopauza

Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak menstruacije simptomi uključuju valunge (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suhoću vagine.

5. Bolest

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak menstruacije na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć liječnika i ginekologa. Izostanak i kašnjenje menstruacije mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnjačom.
Izvor:zadovoljna