Pet razloga zašto žene žive duže od muškaraca

Prosječni životni vijek današnjeg čovjeka iznosi 78 godina i devet i pol mjeseci. Ali prema statistikama, novorođena djevojčica može očekivati da će živjeti 81 godinu, dok dječak rođen iste godine treba da očekuje da će živjeti 76, što je 5 godina manje. Muškarci su biološki i sociološki u nezgodnijoj poziciji tijekom cijelog života. Evo zašto.
pet-razlog-zasto-zene-zive-duze-od-muskaraca

1) DJEVOJČICE SU JAČE DOK SU U UTROBI MAJKE

Dječaci se u trbuhu majke razvijaju sporije nego djevojčice, što znači da su im veće šanse da će umrijeti ako se prevremno rode zbog slabije razvijenosti pluća ili mozga, objašnjava doktorka Marijen Legato, profesorica kliničke medicine na Sveučilištu u Kolumbiji

2) ŽENE MANJE RIZIKUJU OD MUŠKARACA

Neželjene ozljede su treći po redu uzrok smrti među muškarcima. Na ženskom spisku su na šestom mjestu. Ali i za to je kriva biologija: dio mozga koji se nalazi u prednjem dijelu lubanje kontrolira odgovornost i proračunjavanje rizičnosti, a taj dio se mnogo brže razvija kod žena nego kod muškaraca, objašnjava doktorka Legato.

Zbog toga muškarci vole više riskirati, pa upadaju iu više nevolja koje mogu biti pogubne.

3) ŽENE KASNIJE PODLIJEŽU SRČANIM BOLESTIMA

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci više obolijevaju od njih i češće umiru od njih, čak u tridesetim iu četrdesetim godinama. Žene u prosjeku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca. One su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tijela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

4) ŽENE IMAJU BOLJE DRUŠTVENE ODNOSE

Prijatelji su ljekoviti. Ljudi s jakim društvenim vezama imaju 50 posto manje šansi da umru prijevremeno od onih sa samo nekoliko društvenih kontakata, tvrde u britanskoj studiji iz 2010.

– Većina muškaraca zadržava svoj stres i svoje brige za sebe, dok žene traže ljude i pričaju s drugima – objašnjava doktorka.

Izuzetak su vjenčani muškarci, što još jednom potvrđuje zaključke do kojih su mnoge studije došle: da su oni zdraviji i da duže žive.

5) ŽENE BOLJE BRINU O SVOM ZDRAVLJU

Žene za 24 posto više posjećuju doktora, tvrdi Agencija za istraživanje i kvalitetu zdravstvene njege. Zapravo, čak četvrtina (28 posto) muškaraca ne ide na redovite preglede. Muškarci najčešće poriču da su bolesni ili umanjuju svoje simptome, jer ne žele da odu kod doktora i saznati da nešto nije u redu, tvrdi doktorica Legato.
Izvor:blic

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.