Pet simptoma da ne jedete dovoljno proteina

Bjelančevine ili proteini su izuzetno bitni za naš organizam. Oni predstavljaju glavni materijal našeg organizma, a uključeni su u gotovo sve biokemijske procese stanica. Na primjer, sudjeluju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u tijelu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože i prijenosu hranjivih tvari.
pet-simptomi-da-nejedete-dovoljno-proteina
Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalnih, što znači da naš organizam ne može proizvesti, već moramo ih unosimo hranom.

Proteini se nalaze u gotovo svoj hrani, osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskog podrijetla, poput mesa, riba, jaja, mlijeka, jogurta i sira, je najbolji izvor proteina. Biljni proteini nalaze se u mahunarkama (grah, grašak, mahunarke, leća …), žitaricama, zelenom lisnatom povrću i heljdi. Prosječnom čovjeku treba 1-1,5 grama proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno.

Ako se pitate da li uzimate dovoljno proteina, obratite pažnju na sljedeće – ovo su znakovi da ih ne jedete dovoljno:

1. Žudite za slatkim

Jedan od prvih znakova nedovoljnog unosa proteina je: jede vam seneste slatko i nikad se ne osjećate potpuno sitima. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje stalne razine glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će vam brzo daju energiju, kao što su slatkiši.

To vjerojatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca (ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora) toliko pati začokoladom. Ako za doručak pojedete samo žitarice s mlijekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete da ogladnite.

2. Osjećate se umorno

Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osjećaj da ne možete normalno funkcionirati. Naravno, vašem mozgu trebaju proteini da biste se dobro osjećali. Ako stalno tražite rješenje u ugljikohidratima kao što su peciva ili keks, dobit ćete energiju u trenutku, a zatim ponovni pad energije uz osjećaj da ne možete usredotočiti.

3. Opada vam kosa

Proteini grade sve stanice u tijelu, uključujući i folikule kose. Jaki folikuli držaće kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje i slično. Ali, ako vam kronično nedostaju proteini, mogli biste primijetite da vam kosa više opada i da su vam dlake tanje.

4. Osjećate se slabo

Proteini su ključni za gradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići vremenom slabe.

5. Često ste bolesni

Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta! Zato, ako primjećujete da češće pokupiti prehladu ili viruse nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem tijelu.
Izvor:zenskikutak

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.