Pivski kvasac – Zdravstvene prednosti – Upotreba

Pivski kvasac nekada se koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije i za pravljenje kruha i napitaka. Sa upoznavanjem njegovih ljekovitih svojstava, u 16. stoljeću dobiva epitet “božanskog” lijeka. To ne čudi budući da je prava riznica hranjivih sastojaka, bjelančevina, aminokiselina, ugljikohidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina.

Usporava starenje

Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, krom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin, koji eliminira štetne tvari.

Ublažava stres

Osim vitamina B kompleksa, sadrži i magnezij koji djeluje protiv stresa, kalcij protiv osteoporoze, željezo protiv anemije … Pošto su u njemu zastupljeni uglavnom tzv. složeni šećeri, može koristiti i u prehrani dijabetičara.

Regulira kolesterol

Kao prirodni regulator kolesterola, najučinkovitiji je u kombinaciji s medom i jabučnim octom (jedna jušna žlica dnevno). Koristi se iu liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i tegobe u menopauzi.

Prirodni antibiotik

Kontrolira bakterije koje bi mogle biti štetne za organizam, a istovremeno potiče efekt korisnih bakterija za dobar rad crijeva. Samo jedna jušna žlica pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma.

Njeguje kožu, jača kosu i nokte

Pomaže u liječenju akni, učinkovit je kod ekcema, upala i infekcija kože. Također jača zube, kosu i nokte, djeluje antikancerogeno i eliminira štetne tvari iz organizma. Jednom u 15 dana napravite hranjivu masku, žličicu kvasca razmutite u isto toliko mlijeka i nanesite na lice. Ostavite da stoji oko 30 minuta, dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.