Plesom do vitke linije i lijepog izgled

Ako volite glazbu, igru i druženje, trebalo bi rekreativno da se bavite plesom. Osim što ćete sat vremena uživati u okruženju koje vam prija, istovremeno ćete razmrdati cijelo tijelo i ojačati sve grupe mišića. Ples je dobar za razvoj fleksibilnosti, pokretljivosti, zatežu se mišići trupa, ruku i nogu, zglobovi postaju gipkiji. Bilo da se odlučite za balet, hip-hop, jazz dance, salsu, zumbu, tango ili klasični bečki valcer tijekom sata brzog plesa potrošit oko 350-400 kalorija. Cjelovečernje đuskanje brzih i vatrenih plesova može istopi čak 600 do 1.000 kalorija.
ples mrsavljenje
Možete plesati sami, u paru ili u grupi. Važno je samo da kroz glazbu i kretanje osjetite oslobađanje od stresa i svakodnevnih napetosti. Mogućnost ozljeđivanja je gotovo isključena pa s plesom može se počne u svim uzrastima. Dodatni bonus je što plesanje omogućuje da se zabavite i družite s pozitivnim osobama svih dobi, zaboravljajući na svakodnevne brige.

Džez gimnastika – za vitko tijelo

U ovom obliku rekreacije kombiniraju se elementi plesa i gimnastike. Osim što sprečava i odlaže osteoporozu (smanjenje gustoće kostiju) jača kondiciju, kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni, urogenitalni sustav i balansira lučenje hormona. Aerobnim vježbanjem potiče se kardiovaskularna izdržljivost, različitim vježbama snage povećava se mišićna moć, a vježbama aktivnog, pasivnog i kombiniranog istezanja povećava se gipkost. Džez gimnastika se kao vid rekreacije posebno preporučuje osobama koje nemaju mnogo slobodnog vremena. Može se kombinirati sa šetnjama na otvorenom i pored vode, ili s plivanjem.

Tango – za lijepe noge

Bolja kordinacija uz to što ćete steći idealnu fizičku kondiciju, plesom ćete ojačati mišiće i zglobove i poboljšati cirkulaciju krvi. Najnovija istraživanja potvrđuju da tijekom plesa mozak prenosi živčane impulse tijelu kako i kada da prati određeni ritam, smjer u prostoru i naredne plesne korake. Na taj način se tijekom plesa razvija i koordinacija pokreta.

Iako ples fizički nije mnogo zahtjevan, dosta energije se troši na rad mozga i emocije, pa se tijekom jednog sata ukupno utroši oko 400 kalorija. Dok plešete tango, najviše se angažuju mišići listova i bedara, kao i manji mišići u gornjem dijelu tijela. Redovnim vježbanjem se popravlja držanje tijela, koordinacija pokreta, koncentracija, razvijaju se emocije i maštovitost. Tango mogu plešu svi, bez obzira na godine.

Valcer – ispravlja kralježnicu

Tijekom dva minuta igranja standardnih plesova potroši se 15 kalorija, što znači da se za jedan čas može utrošiti i više od 400 kalorija. Dok plešete valcer “rade” svi mišići, a najviše se zateže muskulatura nogu i leđa, što pridonosi ispravljanju kralježnice. Plesanje valcera poboljšava opću kondiciju i držanje tijela, koncentraciju i koordinaciju pokreta, razvija emocije, popravlja energiju i raspoloženje.

Orijentalni plesovi – za tanak struk

U ovom plesu angažirani su svi mišići, au centru pažnje su trbuh, struk i kukovi. Valoviti pokreti koji se izvode tijekom orijentalnog plesa “masiraju” i unutarnje organe. Zato se ovaj ples preporučuje ženama nakon trudnoće za brzi oporavak. Kako je ova vrsta plesa fizički vrlo zahtjevna, zahvaljujući njemu može se doži do zavidne fizičke kondicije. Tijekom jednog sata može se potroši i do 500 kalorija.

Salsa – kao kardio-trening

Pola sata igranja salse sagori 200-400 kalorija, a istovremeno se poboljšava rad srca i oblikuju mišići. Plesanje salse je odličan način da se oslobodite stresa. Žustrim pokretima ojačaćete tijelo i oblikovati kukove, listove, bedra, ramena i ruke. Tijekom jednog sata pošteno ćete se preznojiti i osjećati fizički i psihički rasterećeni, ali i puni energije za nove izazove.

Zumba – i igra i trening

Za ovim, relativno novim plesom poludio je cijeli svijet – zumbu i mladi i stari, ne samo zabavljajući se, već i skidajući kilograme. Ovaj brz, privlačan i ritmičan ples se pokazao kao jedan od najučinkovitijih za skidanje kilograma. Da biste postigli rezultate, čas zumbe mora trajati najmanje 45 minuta. Ali, samo jedan trening u trajanju od sata, sagori od 500 do 800 kalorija. Zbog načina na koji se krećete dok igrate zumbu, definiraju se svi veći mišići u tijelu.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.