Plitvička jezera – definitivno trebate posjetiti

Autor Datum 27/04/2016

Plitvička jezera proglašena su Nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Smatraju se osobitom geološkom pojavom. Područje Nacionalnog parka obuhvaća one dijelove kotara Korenica, Otočac, Slunj i Ogulin koji zajedno sa Plitvičkim jezerina čine jednu cjelinu. Plitvička jezera poznata su kao šumovit i planinski kraj u kojem se smjestilo 16 manjih i većih jezera. Također su poznata po prostranim šumskim kompleksima, prirodnim ljepotama jezera i slapova, bogatom florom i faunom, svježim planinskim zrakom te brojnim stazama i puteljcima.
plitvicka jezera putovanje
Nacionalni park broji 16 jezera koja se stepenasto preljevaju i silaze jedno u drugo. Stvarno jedinstveni prirodni fenomen. Jezera se dijele na gornja i donja. Gornja jezera podrazumijevaju: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

Osim po jezerima, Nacionalni park Plitvička jezera poznat je i po špiljama kojih broji oko 30.

Kao turističko odredište Nacionalni park bilježi svoje početke još od davne povijesti kada su 1861. godine oficiri prve Vojne krajine sagradili prvu turističku kuću nazvanu “carska kuća” s kapacitetom za samo tri osobe.

Prvi hotel izgrađen je 1896. godine, imao je 28 soba. Nakon drugog svjetskog rata izgrađen je hotel “Jezero” s 500 kreveta, zatim turističko naselje Medveđak, restoran “Lička kuća” itd.

Može se reći kako je od tada park nastavio rasti kao turističko odredište. Svoj veliki vrhunac doživljava 1979. godine kada je stavljen pod zaštitu UNESCO-a kada je nastavljen ubrzan razvoj turizma.

Danas se može reći da Plitvice bilježe velik broj posjetitelja i da ta brojka svake godine sve više raste. Činjenica je da za vrijeme nedavnog rata nije bilo puno turista, ali svoj ponovni povratak na svjetsku scenu doživljava nakon završetka rata, odnosno nakon operacije “Oluja”.

Budimo sretni da nam se na dohvat ruke nalaze ovakva prirodna bogatstva kao što su Plitvice i Krka. Budimo sretni što imamo taka prirodna bogatstva s kojima se možemo pohvaliti.
Izvor:ljepota.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.