Plivanje za jačanje imuniteta i topljenje celulita

Autor Datum 20/08/2018

Plivanje je najbolji način da se rashladite u vrelim ljetnim danima, pa stručnjaci savjetuju da posvetite više vremena ovom vidu rekreacije nego sunčanju. Ravnomjerno angažira sve mišiće, steže ih i isteže.

Plivanje jača imunitet

Plivanje

Voda stvara veći otpor od zraka, pa morate se trudite dvanaest puta više nego kada vježbate na suhom. Tako jačate muskulaturu, ali i učinkovito se oslobađate napetosti i nagomilanog stresa.
Rekreacija u vodi podiže imunitet, usporava proces starenja kože i topi kalorije, pa se posebno preporučuje pretilim osobama, jer se brže eliminira višak kilograma.
Žene koje plivaju pet puta tjedno, za 20 posto smanjuju rizik od raka dojke, pokazalo je američko istraživanje. Dok se krećete u vodi, istovremeno koristeći ruke i noge, povećava se kapacitet pluća, jača srčani mišić, stabilizira krvni tlak i poboljšava opskrbu organizma kisikom.

Aktivnosti u vodi posebno se preporučuju osobama koje imaju problema sa zglobovima, jer nema opterećenja kada se vježba na ovaj način, oni postaju pokretljiviji, posebno je dobro za kukove i koljena.

Plivanje se preporučuje svima, i to od prvog dana života, pa do pozne starosti, kako ženama, tako i muškarcima. Idealna je rehabilitacija nakon sportskih ozljeda, uganuća, istezanja i prijeloma. Voda posebno opušta leđne mišiće, koji su uvijek napeti dok hodamo ili sjedimo. Ona je i pravi lijek za osobe koje dugo sjede i češće pate od srčanih bolesti i viška kilograma. Ako se redovito rekreiraju na ovaj način, mogu ojačati srčani mišić, ubrzaju cirkulaciju i poprave cjelokupno zdravlje.

Što češće plivate, rezultati su bolji, da biste primijetili napredak, trebalo bi da to radite najmanje 10 minuta, bez prestanka. Ako plivate tri puta tjedno po 30 minuta ili dva puta po 60, ubrzo ćete primijetiti kako se mišići zatežu, naročito trbuh i ramena. Ipak, najvažnije je znati koja tehnika vam odgovara …

* Ako imate problema s kičmom, prija vam leđni stil jer jača mišiće leđa, ramena, ruku, a najmanje opterećuje kičmu. Dovoljno je da plivate od pet do 10 minuta, a zatim napravite predah.

* Kraul je brz i zahtjevan, najefikasnije topi kalorije jer se angažiraju sve mišićne grupe, naročito “trbušnjaci”. Leđni kraul je idealan ako žečite da se riješite celulita na nogama i stražnjici, a preporučuje se i kod problema u vratnom i donjem dijelu leđa.

* Delfin (leptir) je tehnički najteži i zato iziskuje najviše napora, ali je vrlo atraktivan. Mogu ga uspješno izvedu osobe koje imaju snažna ramena, leđa i mišiće na nogama. Snažni zaveslaj rukama razvijaju muskulaturu.

* Prsni stil je sporiji i posebno odgovara ženama. Ipak, ako imate probleme s kičmom, izbjegavajte ovaj vid plivanja, jer previše isteže vratni dio kralježnice.

* Nakon napornog plivanja, najbrže će vas opustiti ležanje na vodi.

PERAJA ZA SAVRŠENE NOGE

Plivanje sa perajama, tvrde stručnjaci, savršeno zateže mišiće na nogama. Za pravi efekt potrebno je da svakodnevno, najmanje 15 minuta, plivate slobodnim ili leđnim stilom, a najbolji učinak se postiže energičnim pokretima u trajanju od pola minute. Zatim napravite isto toliku pauzu, pa nastavite. Ovaj vid rekreacije pokreće sve mišiće, pruža snažniji otpor i troši više kalorija, čak 450 za 30 minuta. Trening počnite tako što ćete sjesti na dno u plitkoj vodi i mašete nogama sa perajama, dva puta po deset minuta, s kratkom dvominutnom pauzom.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.