Pobjedite glavobolju na prirodan način

Autor Datum 28/08/2018

Riblje ulje, đumbir, tople kupke za noge, kao i magnezij samo su neki od vaših saveznika u borbi protiv glavobolje.

Đumbir protiv glavobolje

Đumbir

Glavobolje su posebno teške kod onih koji pate od migrene.

Lijekovi mogu olakšati glavobolju, ali treba paziti da ne pretjerate jer dugotrajna upotreba može čak potaknuti nove glavobolje i teže simptome. Radije probajte neke prirodne metode.

Izbjegavajte amine i nitrate

U čokoladi se nalazi feniletilamin, koji uzrokuje stezanje krvnih žila, a zatim njihovo širenje, što može uzrokovati glavobolje. Najgori od amina je moždatiramin, aminokiselina koja se nalazi u jakim sirevima i jetri. Nitrati se često nalaze iu prerađenoj hrani, poput kobasica i salama. I oni šire krvne žile i mogu dovesti do glavobolje.

Riblje ulje

Mala studija na Sveučilištu Cincinnati pokazala je da uzimanje kapsula ribljeg ulja smanjuje učestalost i jačinu migrena. Ovo je još jedan dokaz dobrog djelovanja omega -3 masnih kiselina iz ribe. Sličan efekt imaće i svakodnevno uživanje uribljim specijalitetima (bolje je ako jedete kuhanu, a ne na ulju prženu ribu).

Topla kupka za noge

Umirujuća kupka od tople vode i par žličica gorušice u prahu može pomoći. Topla voda može utjecati da krv podjednako kruži po cijelom tijelu, što će umanjiti glavobolju. Uz to, prah gorušice stimulira kožu i skreće pozornost s glave.

Đumbir

U đumbiru se nalazi tromboksan A2, koji sprečava ispuštanje spojeva koja šire krvne sudove. Izrendajte svježi đumbir u sok ili ga iskoristite pri kuhanju.

Olovka

Kad ste pod stresom podsvjesno stežete vilicu. Ovo izaziva napetost mišića koji spaja vilicu i sljepoočnice, a zbog toga može doći do glavobolje. Problem se može jednostavno riješiti ako na kratko stavite olovku među zube, ali nemojte zagristi. Automatski dolazi do opuštanja mišića, što može spriječiti bol.

Ispravite se

Loše držanje zateže mišiće i priteže živce koji izazivaju glavobolju. Za one koji rade pred računalom posebno je štetno ako im je glava neprestano nagnuta naprijed. Za svaki centimetar za koji je glava nagnuta naprijed, osjetit ćete napor sličan nošenju dodatnih kilograma na gornjem dijelu leđa i vratu. Izvodite jednostavnu vježbu: pogledajte na vrh ramena s jedne i druge strane – ovo će vas automatski ispraviti.

Pazite na unos kofeina

Ako svaki dan unosite previše kofeina, pogoršat glavobolje. Ali, ako prestanete uzimati kavu i zbog toga će se javiti glavobolja. U slučaju da kofein ne unosite često, jedna šalica može ublažiti glavobolju.

Magnezij

Uzmite magnezij kako biste smanjili grčeve u mišićima. Popijte napitak koji sadrži barem 200 mg magnezija. A, budući da magnezij bolje djeluje u preventivne svrhe nego u uklanjanju simptoma, popijte ga, na primjer, prije menstruacije. Oni koji imaju problema s bubrezima trebalo bi konzultirati liječnika prije uzimanja magnezija.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.