Pobjedite ljubomoru u 5 koraka

Ljubomora nije privlačna, ali moramo prihvatiti da smo svi u većoj ili manjoj dozi ljubomorni. Ona također nije ni ljubav, pa prema tome ako ste taj tip, morate naučiti da se borite protiv nje.
pobjedite ljubomoru u 5 koraka
Ako ste u vezi s ljubomornom osobom, morate znati kako da se ponašate, kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i pretjerano zaštitničko ponašanje. I obrnuto.

Ljubavni terapeut Sujeiry Gonzalez savjetuje pet načina kako da u sebi i partneru zaustavite “ljubomorno čudovište” prije nego što bude prekasno.

1. Brojite do deset

Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete izgubiti svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojite do deset. To je oblik meditacije kojom možemo umanjimo tjeskobu iu potpunosti se umirimo.

2. Razgovarajte o svojim osjećajima

Osjećaje ljubomore važno je izraziti da se oni ne bi pretvorili u izljeve bijesa. Bilo da se radi o vama ili vašem partneru, razgovarajte o tome zašto ste ljubomorni, zašto se on osjeća ljubomorno …

Možda postoji nešto što netko od vas osjeća, a nije toga svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. Ali, raspravite o tim pitanjima samo kad odbrojite do deset.

3. Pobijedite nesigurnost

Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je ljubomoran? Osjećate li možda da niste vrijedni nečije ljubavi? Uspoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima?

Potražite odgovor na pitanje zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebao učiniti i partner ako je on sklon ljubomori.

4. Pokušajte sagledati situaciju iz druge perspektive

Kada smo ljubomorni, skloni smo da na brzinu donosimo zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari. Mnogo puta osjećaj ljubomore može nastati zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti. Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobitel ili ga je isključio? Što ćete pomisliti? Vjerojatno ćete u glavi da izrežira najgori scenarij.

Ali, umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda treba razmisliti. Možda ne može javiti jer radi …

5. Možete li podnijeti konstantno nasilje?

Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša osobna sloboda. Ljubomora i kontrola također se mogu pretvoriti u nasilje.

Ako ste u vezi u kojoj osjećate i fizičke prijetnje ili strah da ne napravite neki pogrešan potez, radije potražite pomoć.
Izvor:uspesnazena