Počnite opet da trčite uz ove savjete

Najbolji način da započnete jeste da krenete s trčanjem-hodanjem. To je dobro, jer tako možete izdržati duže, pa na taj način poboljšavate i kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, tako se vaše tijelo, naročito zglobovi, postupno prilagođava na novi tempo.

Kada počnete s trčanjem, iskoristite ove trikove da ga zavloite i pridržavajte ih se.

1) MJERITE SVAKO TRČANJE U MINUTI, NE U KILOMETRIMA

Postavite si cilj da trčite-hodate 30 minuta. Nakon nekog vremena možda ćete uspjeti da istrčite svih 30 minuta, ali u početku možete i hodati svaki put kad se umorite. Odredite što vam odgovara – eksperimentirajte, isprobajte i primijenite. Možete trčati jednu minutu, pa hodati tri minute ili trčati pet, pa hodati dva ili trčati sedam, pa hodati dva. Nađite svoju mjeru.

2) PRIDRŽAVAJTE SE RASPOREDA

Trčite bar tri puta tjedno i izbjegavajte trčati dva dana za redom. Bar dva dana tjedno obavite kros trening – kardio i vježbe snage i fleksibilnosti. A jedan dan tjedno obavezno ostavite za odmor.

3) ODREĐUJETE TEMPO PO NAPORU

Tijekom trčanja ne treba stalno održavati isti tempo. Ako osjetite da gubite kontrolu nad disanjem, usporite. A kada šetate, treba šetati brzo biste održali brzinu otkucaja srca.

4) SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Obraćajte pažnu na to kako vaše tijelo reagira na trčanje is obzirom na to odredite broj minuta tijekom kojih ćete trčati. Ako počnete prebrzo ili trčite predugo, veće su šanse da ćete se povrijediti. U početku možete imati problema s bolom, ali upala će proći nakon tjedan-dvije. Ako bol bude trajao duže, prekinite s trčanjem i posjetite liječnika. Poslije dva tjedna trčanja, povećavajte vrijeme koje provodite u trčanju.
Izvor:blic

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.