Policistični jajnici – Simptomi – Liječenje

Autor Datum 21/07/2018

Kao što svi znamo, jajnici su dio ženskih spolnih organa i imaju glavnu ulogu u proizvodnji spolnih hormona i jajašca. Općenito govoreći, to je par ovalnih struktura, vrlo sličnog oblika bademu s sivkastom bojom, koji su pričvršćeni na obje strane maternice i zdjelice. Oni su također vrlo mali i ne teže puno. Zbog njihovih karakteristika, mogli biste reći da jajnici rade isto kao i muški testisi. Danas ćemo dati jasne odgovore na ta dva pitanja: što je sindrom policističnih jajnika i kako se liječi?

Šta je sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je poremećaja u spolnim hormonima. Između ostalog, ova bolest uzrokuje probleme kada želite da zatrudnite, ciste jajnika, promjenama u menstrualnom ciklusu. Također je poznat kao Stein-Leventhal sindrom i smatra se jednim od glavnih bolesti među ženama u reproduktivnoj fazi. Iako su njezini uzroci i simptomi različiti i komplicirani, većina je ih je povezana sa genetikom.

Kao što smo već rekli sindrom policističnih jajnika uzrokuje promjene u proizvodnji određenih hormona, uglavnom estrogena i progesterona, koji su zaduženi za pomaganje jajnicima da otpuštaju jaja. Ovaj sindrom utječe i na androgene, koji, kako njihovo ime govori su muški hormoni koji se ipak nalazi kod žena. Stoga sindrom policističnih jajnika čini da žene teško oslobađaju zrele ili potpuno razvijene jajašca. Znači da se ne odvajaju od jajnika, što može uzrokovati stvaranje malih cista u ovom dijelu tijela.

U tom smislu cista je ispupčenje ili vrećice koja ima svoje tkivo. Većinu vremena ima polukruti ili tekući materijal, ili samo zrak. Vrlo je čest slučaj da se sindrom policističnih jajnika pojavljuje kod mladih žena starosti od 20 do 30 godina, iako u nekim slučajevima od ove bolesti boluju adolescenti koji počinju svoj prvi menstrualni ciklus. Ali to je jako rijetko. Kao što smo već rekli sindrom policističnih jajnika je povezan sa genetikom, tako da je vrlo moguce da je neko u vašoj porodici imao ovu bolest.

Koji su simptomi sindroma policističnih jajnika?

Neki od najčešćih simptoma su oligomenoreja i amenoreja. To znači da nedostaje ili ima nepravilne menstrualne cikluse, kao i količinu tekućine koja se kreće od vrlo malo do puno, ovisno o slučaju. Također, problem neplodnosti koji su uglavnom zbog nedostatka ovulacije i metaboličkih poremećaja koji uzrokuju pretilost i promjene u načinu na koji se inzulin obrađuje.

Ne zaboravite da sindrom policističnih jajnika može uzrokovati ozbiljne hormonske promjene, uglavnom zahvaljujući androgenu, kao što je povećanje dlaka na prsima i licu, smanjenje veličine grudi, produbljivanje glasa, gubitak kose ili ćelavost prekomjerne nakupine koja se manifestira u obliku akni i akumulacije ili masnih nabora u područjima poput prepona, vrata, pazuha i grudi.

Kako se otkriva sindrom policističnih jajnika?

Da biste otkrili ovu bolest, morate napraviti neke testove uz analizu povijesti bolesti pacijenta. Ti testovi obično se sastoje od fizičkog pregleda, posebno zdjelice, s kojim pokušavaju otkriti upalu u jajnicima. Također, izračunavaju indeks tjelesne mase (BMI), te težinu i veličinu abdomena osobe.

Drugi vrlo važni testovi koji pomažu odrediti da li pacijent boluje od sindroma policističnih jajnika je test krvi. Oni mogu provjeriti razinu hormona estrogena, testosterona, kao i glukoze, lipida, prolaktina i štitnjače kroz one krvne pretrage. Konačno, liječnici mogu predložiti ultrazvuk vagine ili zdjelice laparoskopije. Nemojte zaboraviti da pacijentova medicinska povijest treba uzeti u obzir ako boluje od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti ili visokog kolesterola.

Liječenje policističnih jajnika

Nakon što se podvrgnu potrebnim testovima, ako je otkriven sindrom policističnih jajnika, potrebno je započeti liječenje. Prvo i najvažnije, vrlo važan aspekt je smanjiti, ako je potrebno, tjelesnu težinu, uglavnom zato što se na taj način mogu liječiti i druge bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Proizvodnja androgena regulira sa kontracepcijskim pilulama, uzrokujući redovitije menstrualni ciklus, borbu protiv fizičkih promjena, neplodnost i problemi s aknama.

U određenim slučajevima, operacija je potrebna za uklanjanje cista. Ove vrste operacija se obavljaju samo u određenim slučajevima, naravno, uglavnom kada su nastale ciste i nemoguće je ukloniti lijekom ili drugim liječenjem. Operacija uklanjanja cista je u stvarnosti jednostavna i obično nema ozbiljne nuspojave.

Vrlo je važno imati na umu da pacijenti koji imaju sindrom policističnih jajnika neprestano nastoje održavati odgovarajuću prehranu. Isto tako, vrlo je opasno podvrći se ovakvom tretmanu ako nije provedena dobra dijagnoza jer hormoni imaju tendenciju da budu vrlo osjetljivi i mogu ih primijeniti samo kvalificirani stručnjaci.

Važno je pojasniti da je bolest lako liječiti i riješi ako se podvrgne pravilnom liječenju. U mnogim slučajevima, konačni rezultat je pacijent koji zatrudni, iako pod rizikom od visokog krvnog tlaka i dijabetesa tijekom trudnoće. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika imaju veće šane od boluju od raka endometrija ili dojke, kao i sterilnosti. Ako se primijetite bilo koji od ovih simptoma koji smo ranije spomenuli, trebali biste vidjeti specijaliziranog liječnika kako biste utvrdili imate li sindrom policističnih jajnika ili ne. Žene u reproduktivnoj fazi su najosjetljivije i stoga bi one trebale biti najviše zabrinute.

Kao što smo već rekli, žene mogu da imaju neplodnosti ili ozbiljnih problema kada žete da zatrdune. Kao što svi znamo, začeće je jedan od najvećih snova parova diljem svijeta. Stoga se preporuča poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se, ako je potrebno, što prije mogli započeti s liječenjem. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika ne trebaju se brinuti. Oni bi trebali imati vjeru i biti motivirani, zahvaljujući ogromnom napretku u trenutnoj medicini koji olakšavaju stvari.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.