Poriluk za bolji vid i zdravlje kostiju

Poriluk sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavnola iz obitelji plavnoida. Mnoge studije navode da upravo zbog toga poriluk smanjuje rizik od kroničnih bolesti, posebno od raka. Također potpomaže i kardiovaskularni sustav štiteći dodatno naše krvne sudove.

Osim toga, poriluk je odličan izvor vitamin A, koji poboljšava vid i jača imunološki system, a sadrži i vitamin K važan za naše kosti, kao i mangan.

Poriluk također sadrži i vitamin B6, koji smanjuje razinu homocisteina u krvi, pa tako regulira razinu ove neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.

Kada je priprema poriluka u pitanju oko toga postoje različita mišljenja. I upravo je način kuhanja glavni razlog zbog kojeg mnogi odbijaju jesti poriluk.

Naime, i ako predstavlja odličan dodatak jelima, ukoliko nije dovoljno kuhan može imati neugodan okus. Zbog toga se savjetuje da poriluk ne treba često “povezivati​​” s vodom, a prilikom kuhanja čorbi dovoljno je ubaciti svega nekoliko sitnih kolutova.

Prženi poriluk može biti odličan hrskavi dodatak jelima, bilo da su u pitanju azijske nudle ili jednostavan rižoto. Dovoljno je da ih pirjati na maslacu i ubrzo će dobiti sladak okus.

U takvom stanju odlično je da ih poslužite sa pastom, šunkom, sirom i rajčicom, ili da ih pomiješate s krumpir pireom i servirate kao prilog uz grilovane kobasice ili ribu.