Posne salate za imunitet i bolji metabolizam

Često tek u vreme posta ili onda kada pravimo posnu slavu setimo da postoje i posne salate, koje vrlo dobro mogu zameniti i celokupan obrok, pojedene uz dvopek ili parče integralnog hleba, umesto što su na stolu čest „saveznik“ glavnog jela.
posne salate
Da bi trebalo češće praviti posne salate, dokaz je i to što nas na bilo koju mešavinu povrća može inspirisati sezonsko povrće, tezge na pijaci ili lične ideje, ali i činjenica da su posne salate pravi izbor onda kada hoćete da očistite svoj organizam od toksina, smršate i ubrzate metabolizam, ali i da se izborite sa svim virusima oko sebe i osnažite imunitet.
Evo nekoliko ideja za trenutno veoma IN posne salate, a Vi odaberite svoju omiljenu, dodajte i oduzimajte.

Posne salate sa krastavcem

Krastavac, i onaj svež i onaj u turšiji, pravi je blagotvorni izvor vitamina C, te nije slučajno česta osnova za mnoge posne salate. Pre svega, sveži krastavac vodite računa gde kupujete – u lancima marketa ili kod proverenog prodavca na pijaci, jer se često dešava da se ovo povrće prodaje prskano.
Posne salate koje se mogu služiti kao prilog jelima ili kao glavni obrok za večeru, a koje sadrže svež krastavac, obično se kombinuju sa paradajzom i začinima, kao u sočnoj salati od paprika i krastavčića. Drugi način kombinacije jeste šarena salata, u koju se dodaju i masline i luk, a u okviru koje se sir može izbaciti ili birati njegova biljna verzija.
Slično stoje stvari i sa grčkom salatom, u okviru koje se takođe koristi biljni sir za posnu verziju.
Posne salate koje imaju krastavčiće kao osnovu neretko su sastavljene i od zelene salate, kao odličnog skladišta gvožđa i vitamina C, te sjajnog „čistača“ organizma. Zato bi svima onima koji žele da počnu zdravo da se hrane trebalo preporučiti vitaminsku zdravu salatu, koja sadrži upravo ove dve vrste povrća.

Paprika kao izvor vitamina

Još jedan veliki borac za imunitet i zdravlje jeste paprika u svim svojim varijantama, od sveže do pečene, te je ovo povrće čest „gost“ kako letnje, tako i zimske trpeze.
Za posne salate trebalo bi je kombinovati sa šargarepom i kupusom u posebnoj verziji kupus salate, čemu po potrebi i ukusu treba dodati začine. U ovoj kombinaciji je još delotvornija za izbacivanje toksina, te se preporučuje kao večera svima onima koji žele da smršaju ili se odviknu od brze hrane.
Još jedan predlog obroka koji bi trebalo da čine posne salate jeste mešavina ribe i sveže paprike, kao u salati od ribe, za koju se preporučuje riba na žaru ili pržena na malo maslinovog ulja – nikako ona iz konzerve.
Naravno, posne salate ne mogu ni bez pečenih paprika, te i zimska verzija ove vrste povrća može biti izuzetno primamljiva svim gurmanima.

Posne salate sa orašastim plodovima

Na samom kraju, kao snažan izvor vitamina B, A i E, preporučujemo da se u posne salate dodaju orašasti plodovi. Možete birati orahe, lešnike ili badem, koji će dati savršen kontrast svojim blago slatkastim ukusom kiselkastoj osnovi gotovo svake posne salate.
Idealna za ovu kombinaciju jeste salata od kinoe, trenutno jedna od najpopularnijih u američkim restoranima, koja se služi i kao poseban obrok.
Maštajte, eksperimentišite i živite zdravo!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.