Kako postići dobar makeup za ljetne vručine ?

Autor Datum 28/07/2018

Makeup i ljetne vručine nikako ne idu ruku pod ruku. Prije nekih desetak godina nositi makeup pri ljetnim vručinama je predstavljalo horor, jer nisu postajali makeup proizvodi koji bi mogli ostati na koži pri visokim temperaturama. Ali, makeup industrija je mnogo napredovala od tada, tako da sada možete naći mnogo makeup proizvoda koji izgledaju perfektno i nakon 10 sati nošenja pri visokim temperaturama. Naravno da li ćete nositi šminku tokom ljeta je vaš odabir. Većina žena se odlučuje za no makeup tokom ljetnih dana, što je apsolutno prihvatljivo. Ali ako ste jedna od onih žena koje vole šminku i dotjerivanje, onda je ovaj članak za Vas. Drogerijski makeup brendovi su izuzetno uznapredovali posljednjih nekoliko godina. Sada bukvalno za vrlo prihvatljivu cijenu možete dobiti makeup proizvode koji izgledaju divno na koži, dobrog su kvaliteta, a ne štete pretjerano buđetu. Ukoliko volite skupu šminku onda je izbor ogroman, jer postoji veliki broj high end skupih brendova koje možete birati. U nastavku teksta vam donosim nekoliko trikova kako održati makeup perfektnim tokom dugih ljetnjih dana!

Priprema kože

Naravno da bi vam makeup ostao na koži tokom čitavog dana, vrlo je važno dobro pripremiti kožu. Tu naravno podrazumjevam hidrataciju kože sa nekom laganom kremom. Naravno tokom ljeta naša koža zajtjeva nešto viši SPF, tako da je važno da imate neki SPF koji je pogodan za osjetljivu kožu lica. Većina brendova sada pravi razne SPF-ove, neki su također u boji što je vrlo zanmljivo, jer će vam pomoći da ujednačite ten, a neće maskirati kožu. Najvažnije je da SPF štiti kožu, ali pazite da ne bude previše gust, jer može poremetiti izgled makeup-a na koži.

Korektor

Ukoliko želite sakriti neke nepravilnosti korektor je idealan saveznik. Naravno možete birati i neki tekući puder, ali oni su većinom dosta teški na koži, što može dovesti do začepljenih pora što definitivno nije prihvatljivo tokom ljeta. Ja preporučujem upotrebu tečnog korektora koji će sakriti nepravilnosti, ali neće maskirati kožu, tako da ona ne može da diše. Mnogi drogerijski brendovi nude izuzetno kvalitetne korektore, po vrlo prihvatljivim cijenama.

Bronzer

Bronzer je definitivno jedan dio makeup-a koji je za mene neizostavan bilo da se radi o ljetu ili zimi. Nema makeup proizvoda koji će promjeniti makeup koliko to radi bronzer. Da bi izgledali svježe i mladoliko preporučujem da uzmete nešto tamniju nijansu bronzera da bi dobili taj prirodni sun kissed efekat. Danas u ponudi postoje i tekući bronzeri koji su idealni za suhu kožu. Ukoliko imate masnu kožu onda bi ovakve bronzere trebali izbjegavati, jer bi mogli da vam bukvalno skliznu sa lica.

Hajlajter

Da bi izgledali mladoliko i svježe preporučujem upotrebu malo hajlajtera. Drogerije su posljednju godinu dana u svoju ponudu uvrstili i hajlajtere, jer je to makeup proizvod koji je neizostavan kod većine makeup stručnjaka. Naravno važno je da odaberete boju koja će se slagati sa vašim tenom i podtonom kože. Žene se većinom odlučuju za popularne hajlajtere u „šampanjac“ boji, koja je ustvari blijedo zlatna boja koja odgovara svim bojama kože. U ponudi postoje i kremasti i tečni hajlajteri, tako da je izbor veliki i postoji nešto za svakoga.

Maskara

Maskara je neizostavan dio makeup-a za svaku ženu. Tokom ljetnih dana preporučujem upotrebu vodootporne maskare jer će ostati na mjestu i neće vam dati popularno zvane panda oči. Naravno možete se opredijeliti i za normalnu formu maskare, ali onda morate biti spremni na provjeravanje makeup-a svakih 2 – 3 sata, jer se takve maskare vrlo lahko razmazuju posebno kada je puno vruće.

Sjaj za usne

Naravno ovdje možete birati i karmin, ali ja tokom ljetnih dana preferiram sjaj. Izgleda vrlo svježe, jednostavno i mladoliko. Također sjaj za usne je vrlo lako popraviti i ponovo staviti, čak vam nije potrebno ni ogledalo.

Sprej za fiksiranje makeup-a

Ovo je jedna od inovacija u makeup svijetu posljednje 2 godine. Fiksatori su postali nezaobilazan dio makeup rutine gotovo svih žena, tako da ako ne posjednujete fixing sprej, vrijeme je da ga nabavite. Ovo će produžiti trajanje makeup-a, neće doći do razmrljavanja i makeup će izgledati svježe tokom čitavog dana.

Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći i da ste naučili neke korisne savjete i trikove.
Azra

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.