Kako povećati proizvodnju kolagena na prirodan način?

Autor Datum 21/01/2018

Jeste li počeli primijetiti svoje prve bore? Bilo da ih sada otkrivate ili ste ih imali neko vrijeme, možda se pitate kako prirodno možete povećati proizvodnju kolagena. Moguće je da ste čak i vidjeli ili isprobali neke od proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Ipak, postoje načini na koje možete prirodno unijeti i povećati proizvodnju kolagen u svome organizmu, a danas vam želimo reći sve o njima.

Što je kolagen?

Kolagen protein kojeg imamo najviše u tijelu. To je vitalna komponenta u formiranju:

  • Kože
  • Kostiju
  • Mišića
  • Tetiva
  • Krvnih žila
  • Zubi
  • Utrobe

Kolagen je ono što čini vašu kožu elastičnom i zamjenjuje mrtve stanice novima.

Normalno je da se kolagen prirodno smanjuje tijekom vremena i uzrokuju bore, suhu kožu i bol u zglobovima. Zbog toga je dobra ideja uspostaviti rutinu koja potiče prirodnu proizvodnju kolagena kada ste mladi.

Preporučujemo da obratite pažnju na ove navike s početkom u dobi od 25 ili 30 godina. Ako ste starija od toga, ipak nikada nije prekasno.

Zašto je bolje potaknuti prirodnu proizvodnju kolagena?

Kada imate 25 godina, vjerojatno niste previše zabrinuti zbog bora, vaše prehrane i njege kože. Možda ćete također znati da ima manje prirodnih mogućnosti za smanjenje bora, najviše se koriste botoks i plastična kirurgija. Problem je u tome što je plastična kirurgija skupa i botoks je toksin koji može imati neželjene učinke na vašu kožu.

S druge strane, postoje kreme. Međutim, neki od njih, osobito jeftine, obično ne dijeluju. S druge strane, skupi brandovi možda neće biti pristupačni za sve.

Poboljšanje vaše prirodne proizvodnje kolagena je uvijek jeftin i jednostavan način. Trebat će više vremena, pogotovo ako su vam bore duboke i prije niste brinuli o njima, ali to je još uvijek moguće.

Namirnice koje će povećati prirodnu proizvodnju kolagena

Vaša najbolja opcija za povećanje prirodne proizvodnje kolagena je kroz ono što jedete. Ako imate zdravu prehranu, možete izbjeći mnoge probleme kada govorimo o ljepoti a i o zdravstvenom stanju.

Neke od namirnica koju biste trebali dodati svojoj prehrani za povećanje kolagena su:

Borovnica

Borovnice sadrže fitonutrijente koji jačaju kolagen vlakna. To će vašu proizvodnju kolagena zadržati tijekom vremena. Preporučujemo da konzumirate najmanje šalicu borovnica tjedno. Možete konzumirati na bilo koji način koji vam se sviđa, ali oni su najbolji u smoothies ili da ih jedete same.

Češnjak

Sumpor koji se nalazi u češnjaku poboljšava vašu proizvodnju kolagena. Vidjet ćete da jedući češnjak može se boriti protiv boli u zglobovima.
Češnjak također sadrži taurin, koji se bori oštećenje kolagenih vlakana. To znači da će vam kolagen trajati duže.
Da biste dobili te prednosti, možete:

  • Jedite češanj češnjaka dnevno. Ako vam se stvarno ne sviđa okus, pokušajte 1/4 češnjaka dnevno. Samo ga uzmi kao tabletu i nećete ni primijetiti okus.
  • Napravite čaj s češnjakom i pijte je svaki dan. Dodajte češanj češnjaka u svoj čaj od cimeta ili čaj od metvice. Cimet i metvica(menta) prekrivaju okus češnjaka.

Jaja

Jaja su bogata prirodnim aminokiselinama koje su od vitalnog značaja za stvaranje novog kolagena i uvijek bi trebala činiti dio vaše prehrane.

U idealnom slučaju, trebali biste jesti dva jaja, tri puta tjedno. Pokušajte izbjeći previše soli ili ulja kada ih pripremate i konzumirate.

Vitamin C

Vitamin C je najvažnija komponenta u proizvodnji kolagena. To je zato što kolagen vlakna zahtijevaju velike količine vitamina C da bi imala pravilan oblik.

Najbolje je imati raznoliku hranu koja sadrži vitamin C u vašoj prehrani ili uzeti dnevni dodatak.

Ako odlučite uzeti dodatak, pokušajte pronaći onaj koja je napravljen od prirodnih sastojaka. U trgovinama zdrave hrane možete pronaći mnogo opcija, ali izbjegavajte one s umjetnim aditivima.

Terapija infracrvenom svjetlošću

Terapija infracrvenom svjetlošću najbolja je mogućnost za poticanje proizvodnje kolagena. To je nešto što možete učiniti u udobnosti svog doma.

Infracrvena terapija kombinira infracrvene zrake (ne UV zrake) kako bi stimulirala cirkulaciju i povećala proizvodnju kolagena.

Uređaji za infracrvenu svjetlosnu terapiju naći ćete u trgovinama specijaliziranima za njegu i ljepotu. Ne brinite o cijeni – oni su vrlo pristupačni i dugo traju. Pokušajte ga koristiti dva puta tjedno.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.