Povrće koje je najbolje jesti kuhano

Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuhane, jer se kuhanjem razbija njihova jaka stanična struktura, tako da organizam lakše može apsorbirati vrijedne sastojke koje čuvaju.

Kelj kuhan na pari ili u malo vode je zdraviji od sirovog kelja, ali je zato sirovi kelj zdraviji od kelja prženog u dubokom ulju.

Špinat

Organizam lakše apsorbira kalcij, željezo, magnezij, lutein i antioksidanse poput beta karotena koje ovo zelenolisno povrće sadrži. Na primjer, količina kalcija se utrostruči kuhanjem špinata.

Kelj

Sirovi kelj je vrlo težak za probavu. Također, kuhanje povećava razinu vitamina A i K i vlakana u kelju.

Gljive

Termička obrada gljiva ne samo da je zdravija nego je i sigurnija. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje jedino smiju se jedu kuhane, a čak i one koje smiju se jesti sirove, teško se probavljaju u tom stanju. Gljive imaju vrlo jaku staničnu strukturu, pa kuhanje pomaže da se usvoje hranjivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih bolje probavljivim i ubija toksine koje mogu sadržavati.

Paradajz

Kuhanjem se povećava razinu likopena koji dospijeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospijeva svega 4% ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Mrkva

Beta karoten, antioksidans iz mrkve koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova mrkva je nekad teška za probavu, dok je kuhana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrijednost veća.