Uz ovo povrće uvijek možete izgledati lijepo

Autor Datum 30/04/2018

Ako tražite jednostavan način poboljšati svoj izgled na duge staze, možda se rješenje nalazi u vašem hladnjaku. U najgorem slučaju, na obližnjoj tržnici. Naime, rješenje leži u povrću, koje je prepuno vitamina, minerala i vlakana. Ali nije sve povrće podjednako dobro. Naravno, za koje god povrće da se odlučite učinit ćete uslugu svom organizmu, ali ovo su namirnice koje su najbolje za vaš izgled.

Zdravo povrće koje će vam pomoći da izgledate lijepo.

ŠPINAT

Imate umorne, crvene oči sa tamnim podočnjacima? Obogatite svoj dnevni meni jednom porcijom špinata i vidjet ćete razliku. Naime, sve zeleno lisnato povrće je izuzetno zdravo, ali špinat je posebno dobar za vašu kožu. On sadrži zeaksatin i karotenoidne lutein – esencijalne tvari koje mogu vam pomlađuje i izbistri oči i smanjiti podočnjake.

Međutim, to nije sve. Špinat je također bogat željezom, koje može učiniti da vam koža izgleda zdravije i da ima više boje. Najbolje bi bilo da jedete špinat svakodnevno ako želite vidjeti sve ove lijepe promjene na licu.

CRVENI KUPUS

Osim što crveni kupus ima prelijepu boju koja će učiniti da svako jelo izgleda prelijepo, on je također pun esencijalnih minerala koji će vas prolešati i izvana i iznutra. S obzirom na to da sadrži velike količine joda i sumpora, možete slobodno računati na to da će vam salata od crvenog kupusa očistiti tijelo iznutra, i da će učiniti da vam koža izgleda blistavo i čisto.

Ne možete očekivati da prirodno izgledate lijepo, ako vam je organizam pun toksina, koje svakodnevno unosimo putem brze hrane i raznih zaslađenih napitaka. Zato jedite crveni kupus, koji će vas očistiti, svakog dana.

KELJ

Još jedna biljka koja može značajno vam poboljšati zdravstveno stanje i izgled jeste kelj. Kelj svakako spada u jednu od supernamirnica, jer ima puno hranjivih tvari a malo kalorija. Samo jedna porcija ove bilje (oko jedne šalice kuhanog kelja) donijet će vam veliku količinu dragocjenog vitamina K, koji nije samo dobar za kosti i srce, već i za kožu. Najčešće se jede u kuhanom stanju, ali neki ga vole i sirovog.

Kelj također djeluje i protuupalno, zahvaljujući velikoj koncentraciji flavonoida, koji smanjuju upale u organizmu. Sadrži puno vlakana, a preporučuje se i za detoksikaciju organizma. Ako ne volite kelj, probajte ove recepte nakon kojih ćete ga obožavati.

CVEKLA

Još jedna namirnica prelijepe boje, koja može učiniti čuda po pitanju ljepote i zdravlja. Ova crvena repa ima odličan utjecaj na kožu, pa se preporučuje onima koji pate od akni da je redovito jedu. Također može pomoći u hidrataciji kože, i u borbi protiv bora i finih linija. Da sve bude još bolje, cikla i značajno ubrzava metabolizam.

Zahvaljujući betaina, komponenti koju sadrži a koja utječe na metabolizam masti, cikla može biti odličan saveznik i onima koji pokušavaju skinu koji kilogram pred ljeto. Uljepšava kožu i topi kilograme, može li bolja?!

PLAVI PATLIDŽAN

Ako želite do imate sjajnu i glatku kožu kao što je ima plavi patlidžan, najbolje bi bilo da krenete da ga jedete, i to što prije. Ona čak sadrži i posebnu tvar koja se bori protiv starenja, a zove se nasunin. Zbog nje ovo povrće ima tamnoljubičastu boju. To je moćan antioksidnt koji sprječava širenje kancerogenih cekija jer onemogućava dotok krvi do njih. Ne samo da štiti tijelo, već ima pozitivnog utjecaja i na kognitivne kunkcije.

Znanstvenici tvrde da ova supstanca sprečava dolazak slobodnih radikala do mozga, a slobodni radikali mogu oštetiti neurone i samim time povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti.

BOSILJAK

Aromatični bosiljak je osnovni sastojak u većini talijanskih i azijskih specijaliteta. S obzirom na to da je ova biljka prepuna antioksidanata, a posebno eugenola, možete biti sigurni da će vam popraviti i zdravlje i izgled, ako je redovito konzumirate. Uz pomoć eugenola, najvažnijeg sastojka iz bosiljka, stanice raka grlića maternice ne mogu umnožavati i nastaviti uništavaju tijelo oboljelog. Bosiljak ima jako antikancerogeno djelovanje.

A kada vam je cijeli ogranizam u dobrom stanju i kada ste zdravi, možete očekivati da će vam i koža izgledati odlićno. Antioksidanti su uvijek najboji saveznik lijepog lica.

PROKULICA

Ove glavice nalik minijaturnom kupusu su prava bomba zdravih komponenti za vaš organizam. Naime, prokulica je jako bogat sumporom, pa može spriječiti rast tumora tako što blokira određene enzime koji pospješuju abnormalan rast u vašem tijelu. Osim toga, ovo zdravo povrće sadrži puno folne kiseline, koja dokazano povećava plodnost i kod muškarac i kod žena.

Prokulica također smanjuje infekcije, upale i uspješno se bori protiv reumatoidnog artritisa. A dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 posto veću koncentraciju vitamina C u krvi.

CRVENA PAPRIKA

Crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C koji može da se nađe u prirodi. Vitamin C je jako bitan jer povećava broj bijelih krvnih stanica, a ove stanice se bore protiv bakterija i klica u vašem organizmu. Uz dovoljan unos vitamina C možete i da ojačate imunološki sustav, pa tako postajete teže podložni infekcijama. A najboje od svega je što crvena paprika usporava starenje.

Naime, čudotvorni vitamin C stimulira prozvodnju kolagena, a upravo kolagen je najbitniji za zategnutu i mladenačku kožu. Nažalost, ovaj vitamin je izuzetno termolabilan, što znači da se kuhanjem u potpunosti uništava. Tako da je najbolje da crvenu papriku jedete u obliku salate ili punjenu sirom i pvlakom.
Izvor:Blic

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.