Pravila o sunčanju koja morate poštovati

Autor Datum 15/06/2018

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih oboljenja koja mogu rezultirati smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbjeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas vrijede nova pravila. Naučite ih i spremite svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje!

Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarij, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojačava cirkulaciju i potiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidratizirati i povećati joj elastičnost.

Nigdje bez kreme za sunčanje

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih valja nanositi svaki put kada izađete iz vode iu pravilu svaka dva sata, neovisno o tome jeste li se kupali. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati pa je zato važno da se što češće mažete.

I oči trebaju zaštitu

Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.
Izvor:tportal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.