Pravilna njega kose tokom zime

Jedan od najljepših ukrasa na ženi je kosa. Ona mora biti zdrava i njegovana. U zimskom razdoblju kosi treba posvetiti posebnu pozornost. Prije nego počnemo sa savjetima, vrlo je važno napomenuti da njega mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji.

Problem se također javlja pri odabiru proizvoda. Faktor odabira je najčešće reklama. Poznata glumica-manekenka-voditeljica tri puta mahne kosom i eto pravog proizvoda. Znam da nemaju svi dovoljno sredstava da izdvoje za profesionalne preparate, ali zato savjeti frizera trebaju biti besplatni.

Kao što u zimskom periodu posebnu pažnju posvećujete njezi kože, koja se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pozornost bi trebalo posvetiti i kosi. Iako se sporije primijeti, hladnoća i zimsko vrijeme imaju podjednako poguban utjecaj i na kosu. Evo par savjeta za zaštitu i njegu.
Čak i najzdravijoj kosi centralno grijanje, klima uređaji i zagušljive prostorije izvlače vlagu. Niske vanjske temperature je još dodatno oštetećuju što vodi proljeću sa «metlom» na glavi. S toga bi bilo dobro da tijekom zime kosu njegujete na sličan način kao i kožu.

Pravilna njega

Da bi kosa ostala njegovana i tijekom zimskih dana neophodno je:

– Redovito pranje hidratantnim šamponom s lipidima (osim u slučaju oštećene kose)

– Nanošenje odgovarajućeg regeneratora

– Stavljanje odgovarajućeg pakiranja jednom tjedno

Pranje kose šamponom čistačem na svakih 10-15 dana (blagi piling koji eliminira nečistoće iz prvog sloja dlake – korteksa.

Njega kose prema tipovima

Bujnoj, kovrčavoj i farbanoj zdravoj kosi zimi su neophodni lipidi. Dakle, birajte preparate koji ih imaju u svom sastavu. Isti sastav trebaju imati i preparati namijenjeni suhoj kosi koja se dodatno može zaštititi serumima za krajeve.

Što se masne kose tiče, birajte šampone za uklanjanje sebuma. Međutim, preparati ne mogu suštinski riješiti problem već se mora obratiti pažnja i na prehranu. Vrlo je važno da ona bude izbalansirana, ne bi li omogućila neutralan PH kože glave. Primjera radi, povećan unos vitamina C povećava kiselost vlasišta što uzrokuje dodatno mašćenje.

Obratite pažnju da sve gore navedeno nikako ne vrijedi za kemijski oštećenu kosu (blanš, preše i sl..). Dakle, nikako ne stavljajte preparate s lipidima na ovaj tip kose. Najbolje bi bilo da se posavjetujete sa frizerom koje bi bilo najadekvatnije rješenje za vaš problem ili oko kupnje specijaliziranih preparata za oštećenu kosu.

Što treba obavezno izbjegavati?

Ono što je totalni grijeh prema kosi u hladnim danima je upotreba jakih gelova i sprejeva na bazi alkohola. Oni dodatno utječu na gubitak vlage iz kose. Dakle, odlučite se za neku blažu varijantu u vidu pjene.

Umirite kosu

Ukoliko vam je kosa često naelektrizirana, nemojte nositi kape i šalove od sintetike. Oni povećavaju elektricitet kada dođu u dodir s kosom jer sintetička vlakna stvaraju veliko naboj između pramenova. Koristite četku od prirodne dlake i redovito je čistite i perite. Također, pravilan izbor preparata za njegu je važan. Kosu perite šamponima namijenjenim naelektrisanoj kosi i ona će biti svilenkasta.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.