Pravilne vježbe za snažna leđa

Svima koji na poslu dugo sjede za računalom stručnjaci preporučuju posebne vježbe za leđa kako bi pravilno oblikovali i učvrstili mišiće. Leđni mišići osiguravaju fleksibilnost kralježnice i pravilan položaj njenih 24 kralješka s ligamentima, tetivama, i diskovima. Ukoliko oni nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan pokret izazvati dugotrajne i jake bolove u vratnom, grudnom ili slabinskom dijelu kralježnice.
pravilne vjezbe za snazna ledja
Liječnici upozoravaju na to da kod sve većeg boja osoba mlađih od 40 godina primjećuju pojačanu pojavu sitnih kalcifikacije i istrošenosti hrskavice na zglobovima. Stoga vam predlažemo dvije vježbe kojima možete razviti veću fleksibilnost kralježnice.

Bake su nas nekada učile da vježbamo hodanje s knjigama na glavi kako bismo imali pravilno držanje tijela.

One su zaista bile u pravu. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite paket riže od 1 kg i preko njega položite kutiju soli od 500 g. Udahnite duboko, uvucite trbuh, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vježba ne treba trajati duže od pet-šest minuta i možete je ponavljati svakoga dana.

Nordijsko hodanje naučiće vas da pravilno držite kralježnicu.

Oslanjajući se i odupirući o štapove dok hodaju, angažirate i leđne mišiće koji se naizmjenično zatežu i opuštaju. Već nakon nekoliko treninga primijetit ćete da pravilnije držite kralježnicu čak i kada stojite ili sjedite.
Izvor:novosti