Pravilni načini za održavanje parketa

Autor Datum 15/01/2018

Koliko god prirodni parket bio otporan na različito fizičko i mehaničko delovanje, potrebno je da se pravilno održava. Parket je ono što u mnogome čini naš dom, čini ga toplim, ušuškanim u kombinaciji sa ostalim stvarima. Svako oštećenje na parketu može negativno da utiče čak i na naše raspoloženje, ali i na ceokupan enterijer. Zato je važno da na vreme mislite o tome. I generalno ne samo o parketu, već o urednosti celokupnog vašeg doma. Izgled vašeg doma zapravo mnogo govori o vama i vašim navikama.

Obavezno koristiti usisivač pre čišćenja

Usisvač je preporučuje da koristite što je češće moguće. Na taj način, bilo da se radi o hrastovom parketu ili nekom drugom, uklanjate sve one neželjene čestice, koje generalno i mogu da ga oštete ili izgrebu. U ovom slučaju vrlo je važno da vaša četka od usisivača ne šteti parketu. Zapravo, morate da budete vrlo pažljivi kada usisavate porvšinu parketa. Kao što je već i rečeno, ukoliko je četka usisivača malo grublja ili jednostavno zaključite da može da ošteti parket, onda ili treba da promenite četku kojom usisavate ili da zamenite deo, kako bi on što manje mogao da bilo koji način da utiče na vaš parketu. U drugom slučaju mrvice, prašinu i ostale čestice sa parketa možete pokupiti običnom metlicom. Samim tim zagarantovano je da se parket neće oštetiti.

Voda ili sredstvo za čišćenje parketa

Kada uklonite sav višak sa parketa, onda treba parket prebrisati nečim vlažnim. Ukoliko nema posebnih mrlja na parketu, onda se savetuje da parket prebrišete samo krpom koja je nakvašena čistom vodom. Poželjno je i da koristite neko sredstva za čišćenje parketa, ukoliko želite da se na neki način vašem parketu vrati određeni sjaj. Međutim, ukoliko redovno brišete vaš parket i održavate ga pravilno, čak i samo sa vodom, on taj sjaj neće izubiti. Zapravo je vrlo važno da ga redovno održavate i nećete imati bilo kakvih problema. Nemojte koristiti prejaka hemijska sredstva, niti ona koja nisu isključivo namenjena za čišćenje parketa. Time samo rizikujete da oštetite parket i samim tim nema nazad.

Ukloniti višak tečnosti

Još jedna vrlo važna stvar jeste i uklanjanje viška tečnosti, koja nastaje nakon čišćenja. Bilo da parket čistite vodom ili nekim sredstvom, koji se opet rastvara u vodi, važno je da uklonite svaki deo viška tečnosti. Dobro pogledajte nakon čišćenja da li je negde vidno ostala voda. Ukoliko ostavite vodu rizikujete da se parket nadigne, a to je prilična noćna mora za sve. Takođe, time ubrzavate proces starenja jednog parketa. Prilikom čišćenja vrlo je važno da to ne bude velika količina vode kojom čistite vaš parket. To treba da bude zaista vrlo malo vode, tek onoliko koliko je potrebno da se prebriše parket.

Fleke na parketu – uklanjati prirodnim sredstvima

Kada se jave fleke na parketu i kada ih možete očistiti vodom ili nekim sredstvom za čišćenje parketa, onda je jako važno da to ne pokušavate sa jakim sredstvima. Pokušajte da te fleke uklonite sa nekim od prirodno napravljenih sredstava. Jedno takvo sredstvo je i mešavina alkoholnog sirćeta, limuntosa i malo deterdženta za sudove i naravno voda. Kada sve ovo izmešate i sipate u pumpicu, naprskajte samo taj deo gde se nalazi fleka. Ostavite malo da odstoji i zatim prebrišiti vlažnom krpom. Vrlo je verovatno da će se fleka skinuti, a da parket neće biti uništen. U ovom slučaju je važno da brzo regujete i da fleku očistite čim se ona javi.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.