Kako pravilno odrediti podton kože?

Autor Datum 08/06/2018

Do sada vam se moralo barem jednom desiti da kupite novu podlogu za lice misleći da ste odabrali pravu boju za vašu kožu, ali kada ste je probali na licu, nije uopšte odgovarala. Iako nijansu možete naći jednostavno lako, mada i to može biti poprilično teško, pogotovo u drogerijama, gdje je izbor nijansi vrlo loš, posebno za žene svijetlije puti. Poseban problem pri odabiru nove podloge, može biti izbor pravog podtona za vašu kožu. Nove podloge izlaze često, jer postoji mnogo brendova koji se natječu da iznesu najbolji proizvod. Nekada možete dobiti preporuku prijateljice za neku novu podlogu, koja na njenom licu može izgledati savršeno, ali kada je vi probate jednostavno ne izgleda dobro. To može biti razlog formulacije podloge ili jednostavno vašeg tipa kože. Da bi vam podloga savršeno odgovarala nijansa mora biti približna vašoj boji kože, ali podton se mora tačno slagati sa vašim podtonom kože. Ako pogriješite podton, podloga izgleda neprirodno na licu, to se ne može popraviti ni bronzerom ni prepravkama sa svijetlijom podlogom. Kada izaberete pogrešan podton podloge za vašu prirodnu boju kože, podloga osim što izgleda vrlo neprirodno na koži, daje vrlo ružan odsjaj od vaše prirodne boje, pri čemu vam daje bolestan, često ispran izgled. Da bi to izbjegli morate naučiti kako da pravilno odredite svoj podton kože, tako da slijedeći put kada budete kupovali podlogu ne pogriješite. U nastavku ovog teksta ću vam objasniti kako vrlo jednostavno možete odrediti svoj podton kože.

Podton kože se može podijeliti u tri osnovna: rozi, neutralni i žuti.

On ne ovisi o tome da li ste inače svijetlog, srednjeg ili tamnog tena. Najlakši način za određivanje svog podtona kože jeste da pri prirodnoj svejtlosti, po mogućnosti kad je sunčano vrijeme pogledate svoje zapešće s unutarnje strane ruke, na mjestu gdje su krvne žile najbliže koži. Ukoliko su vam krvne žile plave boje, vi ste rozog podtona, a ako su krvne žile zelene boje, onda ste žuti podton. U slučaju da imate i plave i zelene žile na zapešću neovisno o omjeru jednih i drugih, vi ste neutralni podton kože. Prilikom ovog jednostavnog testiranja nemojte gledati žile s unutarnje strane lakta, tu je sloj tkiva i masnoće deblji i boja žila će vas zavarati. Možete si pomoći i tako što ćete ispod promatranog dijela ruke staviti bijeli papir zbog boljeg kontrasta, koji će vam odmah dati mogućnost da donesete odluku koji je vaš podton.

Neke osobe slabije raspoznaju nijanse, a ponekad razlika u boji između zelenih i plavih žila može biti neznatna i vrlo teško uočiva, pa zamolite blisku osobu da vam pomogne u ovom testiranju ukoliko niste sigurni kakve boje su vaše žile. Također, postoje osobe s recimo izrazitim žutim podtonom kože koji je stvarno vidljiv i bez ovog testiranja jer je očito, pa ukoliko poznajete takvu osobu jednostavno stavite svoju ruku uz njezinu i ukoliko ste neki drugi podton kože, razlika će biti očita, a ako vam se nijanse slažu onda ste žuti podton, na ovaj način ste vrlo lahko odredili svoj podton.

Kada konačno odredite svoj podton kože, izbor odgovarajuće nijanse podloge će biti jednostavniji jer većina renomiranih proizvođača dekorativne kozmetike imaju u svojoj paleti nijanse pudera za sva tri podtona kože.

Međutim to je većinom slučaj za skuplje brendove koji se mogu nabaviti u parfumerijama. Što se tiče drogerijskih brendova, sa njima je teže, ali u posljednje vrijeme su se i oni potrudili pa na tržište izbacuju podloge sa velikom varijacijom boja, koje odgovaraju glavnim podtonovima kože. Jedna od vrlo dobrih drogerijskih podloga je Loreal True Match koja ima veliki izbor nijansi za sve boje kože, te većinom za svaku nijansu imaju varijacije u podtonovima, tako da je relativno lahko naći perfektnu podlogu za sebe.

Preporučujem da kod ponovne kupovine podloge koja odgovara vašoj koži, prvo izaberete barem 3 različite recimo svijetle nijanse ako ste svijetle kože.

Od svake nijanse kapnite po kap na gornji dio šake, bez razmazivanja i dobro promotrite svaku kap. Dok je tekući puder tako nerazmazan lakše dolaze do izražaja njegovi pigmenti od kojih je sastavljen pa je lakše odrediti da li puder ima veći omjer rozoga ili žutoga u sebi ili ima jednake omjere u sebi te je neutralan. Iako vam ovaj način može uzeti više vremena, preporučujem da ga odradite jer ćete sigurno perfektno odrediti odgovarajuću nijansu za sebe.
Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.